Õiguskantsleri kantselei pressiesindaja Janar Filippov sõnas, et õiguskantsleril on otsuse langetamiseks üks kuu, kuid otsus võib sündida juba varem.

Riigiprokuratuur lõpetas oktoobris Porto Franco altkäemaksuasja eeluurimise ja andis toimikud üle advokaatidele.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kairi Küngas ütles, et Porto Franco kriminaalasja eeluurimine lõpetati oktoobri lõpus. Kahtlustatavate advokaatidele anti kriminaalasjaga seotud materjalid üle eelmisel reedel. Kahtlustatavate kaitsjatel on kogutud tõenditega tutvuda ja nende kohta taotlusi esitada 30 päeva. Küngase sõnul selgub seejärel, kas kriminaalasjas on vaja teha lisatoiminguid.

"Lisaks ei tohi unustada, et üks selle kriminaalasja kahtlustatavatest on riigikogu liige," märkis Küngas. Kui prokuratuur otsustab pärast kaitsjate toimikutega tutvumist süüdistuse esitada, tuleb esmalt riigi peaprokuröril õiguskantslerile taotlus esitada, et teha riigikogule ettepanek saadikupuutumatuse äravõtmiseks.

Alles pärast seda, kui õiguskantsler on otsustanud riigikogule ettepaneku teha ja immuniteedi äravõtmise üle on hääletatud ning selle kasuks otsustatud, saab süüdistuse kohtusse saata.

"Seega on süüdistuse esitamisest veel vara rääkida. Hetkel ei ava me ka kriminaalasja detaile ega oska ennustada, millal võib menetlusliigis kriminaalasja materjalid kohtusse saata," ütles Küngas.

Menetlust juhib juhtiv riigiprokurör Taavi Pern.

Porto Franco altkäemaksuasja põhiisikud on ettevõtja Hillar Teder ja endine Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb. Väidetavalt lubas Teder miljon eurot annetusi Keskerakonnale, kui saab Porto Franco parkla jaoks Tallinna linnavalitsuselt soodsama hinnaga servituudi.

Peale Tederi ja Korbi läheb kohtu ette ka endise rahandusministri Martin Helme nõunik Kersti Kracht. Juriidilise isikuna on prokuratuuri teatel saanud kahtlustuse ka Keskerakond, kellel lasub mõjuvõimuga kauplemise kahtlus.

Kriminaalasja on segatud ka kogu Jüri Ratase teine valitsus, kes otsustas ligi 40 miljoni euro suuruse hädaabilaenu andmise Porto Francole.