„Ukraina territooriumi osade pikale veniv okupeerimine ähvardab Venemaa sõjalisest inimjõust tühjaks imeda ja kahandada moderniseeritud relvaarsenali, samal ajal kui järgnevad majandussanktsioonid viivad Venemaa ilmselt pikaaegsesse majanduslangusesse ja diplomaatilisse isolatsiooni,” ütleb DIA direktor, kindralleitnant Scott Berrier 67-leheküljelises kokkuvõttes ülemaailmsetest ohtudest, vahendab Bloomberg.

Ukraina vastupanu ja majandussanktsioonide kombinatsioon seab ohtu Venemaa võime toota moodsat täpselt juhitavat laskemoona, ütles Berrier esindajatekoja relvateenistuste komitee eilsel istungil.

„Sedamööda, kuidas see sõda ja selle tagajärjed nõrgestavad aeglaselt Venemaa konventsionaalset jõudu, hakkab Venemaa tõenäoliselt üha rohkem toetuma oma tuumaheidutusele, et anda läänele märku ja demonstreerida oma jõudu sise- ja välispublikule,” lisas Berrier.

„USA jõupingutused Venemaa eesmärkide õõnestamiseks Ukrainas kombineerituna tema kujutlusega, et Ühendriigid on allakäiv riik, ei pruugi panna Venemaa agressiivsemalt tegutsema mitte ainult Ukrainas, vaid ka laiemalt kujutletavas vastasseisus läänega,” ütles Berrier.

Sissetungi peamine motivatsioon on Berrieri sõnul Venemaa otsustavus „taastada mõjusfäär Ukraina ja teiste endise Nõukogude Liidu riikide üle”.

Berrier lisas: „Hoolimata Ukraina oodatust suuremale vastupanule ja suhteliselt suurtele kaotustele konflikti algfaasis näib Moskva olevat täis otsustavust tungida edasi, kasutades surmavamat suutlikkust, kuni Ukraina valitsus on valmis Moskvale soodsate tingimustega nõustuma.”

Berrier ütles, et Putini veebruarikuine käsk viia Vene tuumajõud erilisse lahinguvalmidusse viitab suurematele ettevalmistustele, mis on mõeldud tagama kiire ülemineku suurema valmisoleku režiimile, kui olukord peaks seda nõudma.

Peale selle, et Venemaa püüab vastaseid hirmutada, peegeldab see Berrieri sõnul „Moskva doktriinseid vaateid taktikaliste, mittestrateegiliste tuumarelvade kasutamisele, et sundida vastast läbi rääkima. Selle tulemus võib olla konflikti lõpetamine Venemaale soodsatel tingimustel või teiste osaliste sekkumise ärahoidmine, kui Venemaa pealetungi konventsionaalsete jõududega näib olevat võimalik tagasi pöörata või kui konflikt venib pikale”.

Jaga
Kommentaarid