Eelmisel aastal toetasid sotsiaaldemokraadid riigikogu esimehena Jüri Ratast sel korral aga ühiselt teiste opositsioonierakondadega Seedrit. Seedri sõnul leppisid EKRE, Isamaa ja sotsiaaldemokraadid kokku, et ühise kandidaadina esitatakse tema, sest leiti, et ta seob kõiki parteisid. “Teades küll ette, et suure tõenäosusega koalitsioon jääb endale kindlaks ja nad toetavad koalitsiooni kandidaati. See oli rohkem demokraatia üleval hoidmise eesmärgil, et oleks mingi valik,” rääkis Seeder enda kandidatuurist.

Kuus saadikut jättis sel korral kummagi kandidaadi poolt hääletamata. Seedri sõnul on seda varemgi juhtunud, et ei hääletata. Midagi erakorralist tema sõnul see ei näita.

Riigikogu aseesimeeste kandidaatideks esitati Martin Helme (EKRE) ja Hanno Pevkur (Reformierakond). Miks ei esitanud Isamaa oma kandidaati? “Opositsioon on kokku leppinud tervikuna nendes kohtades, mis opositsioonile riigikogus kuuluvad,” ütles Seeder.

Eesti Päevaleht kirjutas, et väidetavalt kohtusid pühapäeval Jüri Ratas (KE), Martin Helme (EKRE) ja Helir-Valdor Seeder (Isamaa) ning taas on õhus küsimus, kas plaanist kokku panna uus (vana) valitsus pole loobutud ka niivõrd äreval ajal nagu praegu.

Seedri sõnul ta nädalavahetusel küll kummagi erakonna esimehega ei kohtunud. Kuid varasematel kohtumistel on nad arutanud ennekõike sõja küsimusi. “Minu teada keegi mingisugust vana valitsust ega ka uut valitsust ei koosta kuskil. Praegune valitsuskoalitsioon jätkab sellises koosseisus, nagu ta seni on tegutsenud,” ütles Seeder.