Krimmi poolsaarest läänes asuva Maosaare saatus ületas uudiskünnise kohe Ukraina sõja alguses, kui venelased hävitasid väidetavalt Mustas meres asuva saare taristu ning tapsid 13 Ukraina sõjaväelast.

Saare juurde saabus kaks Vene sõjalaeva, ristleja Moskva ja patrullkorvett Vassili Bõkov, mis käskisid saare kaitsjatel alla anda. Nood keeldusid.

Avaldati saare ja laevade vaheline raadiodialoog, mille järgi teatasid ukrainlased: „Vene sõjalaev, idi na***i!”

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi jõudis langenutele juba Ukraina kangelase aumärgid anda, enne kui meedias hakkasid levima kuuldused, et Maosaare kaitsjad on hoopis vangi võetud ja nad on Krimmis.

Venelased väitsid, et ukrainlased andsid vabatahtlikult alla ja saarel mingit rüüstamistööd ei tehtud.

Tehnoloogiaettevõte Maxar avaldas pühapäeval Maosaare kohal tehtud uued satelliidipildid, mis toetavad ukrainlaste versiooni Vene vägede tekitatud kahjust.

Fotodel on muu hulgas kahjustatud punase katusega hooned ja saare lähedal ankrus seisnud Vene sõjalaev. Uudistekanal CNN vahendab, et laev on Roputša-klassi dessantlaev.

Sõja alguspäevil teatasid ukrainlased, et Vene rünnakus hävis peale rannavalve hoonete ka saarel asuv tuletorn. Ukrainlased väitsid, et oleksid suutnud Venemaa rünnakule vastata, kuid pidid pärast laskemoona otsalõppemist siiski alistuma.

Jaga
Kommentaarid