"Isamaa eestseisuse otsus ei olnud meile üllatav, kuid kurvaks tegi siiski. Mõtteviis, mida täna eestseisuse koosolekul kuulsime ja nägime, ei esinda enam seda Isamaad, kuhu me erinevatel aegadel astusime," seisis tema eileõhtuses kirjas erakonnakaaslastele.

Nimelt otsustas partei õhtul arvata erakonnast välja ühenduse Parempoolsed juhid Lavly Perlingu, Siim Kiisleri, Kristjan Vanaselja ja Tõnis Konsi.

"Meie väljaviskamine oli sümboolne akt, millega anti selge sõnum – Isamaa ei ole enam demokraatlik ega avatud erakond. Kõnekas oli ka väljaviskamise otsuse ajastamine sõja varju. Selline peitusemäng ei õnnestu, sest Isamaa liikmed ja Eesti inimesed märkavad," kinnitas Vanaselja.

Ta lisas, et Venemaa sõjakäigust Ukraina vastu ehk 24. veebruarist alates elame me hoopis teistsuguses maailmas. "Venemaa agressiooni mõjud ja Eesti tulevik on praegu ainsad teemad, millega üks tõsiseltvõetav poliitiline jõud peab tegelema. Kõik muu on teisejärguline," märkis ta.

Vanaselja ütlusel tuleb täna rohkem kui kunagi varem seista isamaaliste ja läänelike väärtuste eest. "Need on väärtused, mida ühiselt kanname – üksikisiku vabadus ja vastutus, õigusriik ja eestimeelsus, demokraatia ja sõnavabadus," lisas ta.

Parempoolsete juhtfiguuriks olnud Vanaselja sõnul nad ei kao kuhugi. "Jääme neid väärtusi Eesti poliitikas esindama. Oleme kõigi nende aastate jooksul teiega koos olles kogenud ägedaid hetki ja leidnud häid sõpru. Kõik positiivse võtame endaga kaasa. Meid on palju. Arutame ühiselt, kuidas koos edasi," märkis ta.

Siim Kiisler oli Isamaa liige aastail 1989–2022, Tõnis Kons 1993–2022, Kristjan Vanaselja 2000–2022 ja Lavly Perling 2021–2022.