Mändmaa kinnitas Delfile, et TAI ülesanded ja inimesed plaanitakse tõepoolest liita teiste ministeeriumi allasutustega. Küll aga rõhutas Mändmaa, et info ümberorganiseerimise kohta on avalik juba veebruari algusest.

Tervise Arengu Instituudi sulgemine on osa sotsiaalministeeriumi suuremast reformist, mille käigus on muuhulgas plaanis kokku liita Ravimiamet ja Terviseamet.

Reformi eest vedav sotsiaalministeeriumi Mändmaa rääkis, et TAI töö ümberkorraldamise taga on soov muuta riigi süsteeme tõhusamaks. „Praegu tegeleb näiteks ennetustegevusega nii Terviseamet, Tervise Arengu Instituut, Haigekassa kui ka Tööinspektsioon. Ministeeriumi huvi on, et tegevus koondatakse ühte kohta," sõnas ta. Lisaks on Mändmaa sõnul probleem selles, et killustunud asutustel ei ole praegu piisavalt raha enda plaane ellu viia.

Mändmaa sõnul on ministeeriumil plaanis saada aprilli lõpuks valmis TAI töö kaardistus, et mõista, millisesse asutusse ühte või teist ülesannet üle viia. Riigikogu kätte peaks ettepanek TAI tööde ümberkorraldamise ning Terviseameti ja Ravimiameti liitmise kohta jõudma enne suvepuhkusi. Ministeeriumis loodetakse reformiga ühele poole jõuda järgmise aasta alguseks.

„COVIDi kriisi kulgemine ja julgeolekuolukord on olulised asjaolud, mis võivad mõjutada reformiplaane ja nende elluviimist. Muutusi peame tegema, kuid samal ajal tuleb tagada koroonapandeemia ohjamine ja valmisolek hädaolukordadeks," märkis Mändmaa Ekspressile veebruaris. Lisaks kirjutas Ekspress, et poliitilise heakskiidu saamine ei pruugi osutuda keeruliseks, sest reformiplaanidega tegelevad mõlemad sotsiaalministeeriumi ministrid – Tanel Kiik Keskerakonnast ja Signe Riisalo Reformierakonnast.