Eestisse on eilse seisuga jõudnud 5607 Ukrainast pärit sõjapõgenikku. MTÜ Pagulasabi juhi Anu Viltropi sõnul on enamik neist ilmselt Tallinnas.

Tallinna linnavalitsus avas möödunud kolmapäeval Niine tänaval põgenike vastuvõtukeskuse. Täna oli keskusesse tavapärasest suurem tung, mis tähendas, et kella 14 ja 15 ajal päeval seisid põgenikud mitu tundi õues järjekorras, mis liikus väga aeglaselt.

Olukorrast hakkas levima info sotsiaalmeedias, kus tehti üleskutseid kohale tulla ja põgenikele toitu ja jooki jagada. Märgati, et neil on õues külm oodata, mistõttu kutsuti neile ka soojemaid riideid tooma.

Üks vabatahtlikest aitajatest oli eesti keele populariseerija ja kalamburist Keiti Vilms, kes tegi vastava üleskutse Facebookis: „Inimesed külmetavad ja on näljas. Kellel võimalik, viige sooje riideid, pirukaid, suppi, termosega teed või kohvi, kõigest on abi!”

Instagramis kirjeldas oma kogemust Anete Toming, kes oli põgenikele toonud kotitäie sooje riideid, mis tema sõnul hetkega ära krahmati. Toming ostis Rimist pirukaid, ka need läksid hetkega.

Tallinna linnavalitsuse poolt koordineeris olukorda munitsipaalpolitsei. Munitsipaalpolitsei ameti juhataja Aivar Toompere sõnul oli tänane olukord erakorraline, sest paljude saabujate kohta neile teateid ei tulnud. Asi oli tema sõnul nimelt selles, et täna tuli keskusesse palju neid ukrainlasi, kes Eestis juba elavad ja töötavad, sest nende naised ja lapsed jõudsid siia. „Varem elasid Ukraina ehitajad kõik ühes korteris, aga kui pere siia tuleb, siis on uut pinda vaja, seega nad tahavad end registreerida,” selgitas Toompere, kelle sõnul poleks bussidega toodud põgenike vastu võtmisega täna probleeme olnud.

Miks aga linnavalitsus ise põgenikele õue telki koos toidu ja joogiga püsti ei pannud? Toompere sõnul ei panda telki poole tunniga üles, pealegi lahenes see probleem tema sõnul nii ruttu ära, et polnud vajadust. „Väljas pakuti ka pudeliga vett,” ütles ta.

Süüa pakuti aga alles neile põgenikele, kes olid järjekorras kaua oodanud ja sisse saanud. Siin tulidki appi kohalikud, kes hakkasid õues ise põgenikele süüa pakkuma.

„Täna oli halbade asjaolude kokkusattumus, tuli mitu bussi, mis ei olnud koordineeritud,” selgitas Toompere veel. „Loodan, et sellist olukorda enam ei teki.”

Kella 21 paiku hakkas sotsiaalmeedias levima info, et mupo ajas abistajad hoone juurest minema. "Neile olevat korraldus antud," märkis Keiti Vilms Twitteris.

Mupo juht Aivar Toompere sõnas Delfile, et asjaosalistel paluti ära minna, mitte ei aetud seltskonda laiali. Ta viitas, et pole vajadust seal abistada ja külmetada - kui öösel tulevad põgenikud, saavad nad kindlasti sees süüa ja muud abi.

Edaspidi hakkab keskuse korrapidajale laekuma otse info politseist piiri pealt selle kohta, millal ja kui palju põgenikke kohale jõuab. „Oleme 24/7 valmis ja võtame vastu kõik, kes sinna tulevad,” ütles Toompere.

Algul oli keskuses plaanitud ka riiete jagamine, aga see viiakse teisele aadressile. See tähendab Toompere sõnul seda, et edaspidi saab keskusesse korraga mitusada inimest mahutada.

Toompere sõnul võiksid kõik, kes aitavad Ukrainast põgenikke Eestisse tuua, selle kooskõlastada MTÜ Pagulasabiga.

Jaga
Kommentaarid