„Ukraina osalus ja kohalolek CCDCOE-s saab hõlmama küberekspertiisi jagamist Ukraina ja teiste Keskuse liikmesriikide vahel. Ukrainal on palju vahetut kogemust mitmetest ulatuslikest küberrünnakutest. Nende panus on oluline nii uurimistöös, õppustel kui ka koolitustel,“ selgitas NATO küberkaitsekoostöö keskuse direktor kolonel Jaak Tarien.

„Võimekus ja oskus tulevad suures osas praktilisest kogemustest ning koostöö Ukrainaga küberkaitse vallas annab kindlasti kõikidele NATO CCDCOE osalisriikidele kaalukat lisandväärtust. Eesti kui CCDCOE võõrustajariik on olnud pikalt Ukraina partner kübervõimekuse ja vastupanuvõime tugevdamises, mistõttu tervitame igati CCDCOE liikmesriikide kollektiivset otsust anda Ukrainale panustava liikmesriigi staatus,“ lisas kaitseminister Kalle Laanet.

CCDCOE juhtkomitee erakorraline nõupidamine toimus sel nädalal vahetult pärast Ukraina teistkordse liitumiskavatsuse esitamist, milles Ukraina kinnitas nende jätkuvat huvi NATO CCDCOEga liituda. Keskus on ka varem laiendanud oma liikmelisust väljapoole NATO riike.

Tallinnas baseeruv CCDCOE on NATO akrediteeritud küberkompetentsi keskus ja mõttekoda, mis keskendub interdistsiplinaarsele rakendusuuringutele, analüüsidele, info jagamisele ning koolitustele ja õppustele küberkaitse valdkonnas.

Jaga
Kommentaarid