Kaitseliidu juhi Riho Ühtegi eilne otsesaade võttis ootamatu pöörde, kui jutuks tuli tema minemata jätmine president Kersti Kaljulaiu roosiaia vastuvõtule 2020. aasta augustis. Mäletatavasti teatas Ühtegi 2020. aasta 20. augustil, et ei lähe vastuvõtule. „Oleks täna roosiaedagi läinud, kuid peale eilset pole see nagu kohane,” kirjutas Ühtegi ühismeedias. „Jäägu lilleaia üritused siis mikk pärnitsatele ja minusugustele karedamad tegemised, mis ehk sobivadki enam neile keskealistele meestele, kelle noorus möödus Eesti iseseisvust taastades. Head taasiseseisvumispäeva, head FB sõbrad! Eesti eest!”

Kuna kirjanik Mikk Pärnitsat nimetati postituses nimepidi – kuigi üldistavas vormis –, ei jäänud avalikus ruumis kahtlust, et Ühtegi otsuse põhjuseks on Pärnitsa roosa kleit ja vägivallaennetuse auhinda vastu võttes peetud kõne, milles Pärnits ütles, et traditsiooniline perekond on lapsele kõige ohtlikum koht ja seadused soosivad vägistamist. President Kersti Kaljulaid ja justiitsminister Raivo Aeg tunnustasid vägivallaennetusse panustanud inimesi 18. augustil. Hiljem tahtis Aeg Pärnitsalt autasu ära võtta, sest pidas tema kõnet vastuvõetamatuks. Pärnitsale jäi tunnustus kampaania „See pole okei” algatamise eest siiski alles.

Luuletaja Sveta Grigorjeva nime nimetamine Ühtegi poolt on üllatav, sest kõne pidas Grigorjeva alles roosiaias kohapeal ning see avaldati kirjalikul kujul pärast esitamist. Ühtegi aga väidab saates otsesõnu, et talle oli teada, kes roosiaias sõna võtab ja millest juttu tuleb. Täna ei ole Ühtegi kommentaarideks kättesaadav olnud. Kaitseliidu pressiosakonnale saadetud täpsustavatele küsimustele ei ole vastust tulnud.

2020. aastal president Kersti Kaljulaiu meedinõunikuna töötanud Taavi Linnamäe keeldus vastamast küsimusele, kust võis Riho Ühtegi teada, kes roosiaias 2020 sõna võtab ja millest juttu tuleb. „Mina kantseleis enam ei tööta ning ei pea ei õigeks ega võimalikuks mitme aasta taguseid sündmusi endise tööandja vaatevinklist täna kuidagi arutama hakata,” teatas ta.

Sveta Grigorjeva peab kummastavaks, et Riho Ühtegi teadis kõnet veel kuulnud olemata, millest seal juttu on. Grigorjeva saatis kõne presidendi kantseleile kaks ööpäeva ette ning tegi hiljem selles pisikesi täpsustusi. Kantselei talle kõne kohta mingit tagasisidet ei andnud, samuti ka mitte soovitusi selle sisu asjus. Grigorjeva vastulauset Riho Ühtegi saates kõlanud väidetele saab lugeda siit.