Eilsel kohtumisel osalenud siseminister Kristian Jaani sõnul on oluline aidata Ukraina sõjapõgenikel Euroopas hakkama saada, andes neile elamisloa ning võimaldades ligipääsu tööturule, haridusele ja sotsiaalkaitsele.

Kohtumisega videoühenduse kaudu liitunud Ukraina siseminister Deniss Monastõrski andis ülevaate olukorrast riigis ja palus euroliidu tuge haavatud ja kaitsetute inimeste abistamiseks humanitaarkoridoride loomise kaudu.

Otsus jõustatakse täna ja rakendub üheks aastaks, seda on võimalik kuue kuu kaupa veel aasta võrra pikendada.

Lisaks toimus esmakordne arutelu eesistujariik Prantsusmaa poolt ellu kutsutud Schengeni nõukogu formaadis, mille käigus said ministrid ülevaate Schengeni ala toimimise hetkeseisust. Nõukogu eesmärgiks on tugevdada vaba liikumise ala poliitilist juhtimist, suurendada lähiminevikus erinevates kriisides räsida saanud usaldust Schengeni vastu ning võimaldada senisest tõhusamat reageerimist ühistele väljakutsetele.

Ministrid vahetasid mõtteid ka EL-i rände- ja varjupaigapaketiga edasiliikumiseks, milleks eesistujariik Prantsusmaa on välja pakkunud samm-sammulise lähenemise. Töölõunaks kogunesid EL-i ja Ladina-Ameerika riikide siseministrid, et arutada võimalusi organiseeritud kuritegevuse ja uimastikaubanduse leviku tõkestamise alase koostöö tugevdamiseks.

Järgmine korraline Euroopa Liidu siseministrite kohtumine toimub 10. juunil Luksemburgis.

Jaga
Kommentaarid