Isamaa saadiku Urmas Reinsalu esitas avaldusele muudatusettepaneku, millega soovis avaldusse lisada lause: "Venemaa president Vladimir Putin on isiklikult koos oma kaaslastega vastutav aegumatu sõjakuriteo eest ja kuulub vastutusele võtmisele." Muudatusettepaneku poolt hääletas 25, vastu 42 volikogulast, 9 jättis hääletamata.

Ettepaneku vastu hääletasid suuresti Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna liikmed.

Avalduse esitaja ja Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal ütles Delfile, et avalduse tekstis lepiti kokku enne selle volikogule esitamist ning tekstiga olid kõik fraktsioonide esimehed nõus. "Avaldusega tulid nii Keskerakond kui ka Sotsiaaldemokraadid kaasa," ütles Michal.

Jõulisemate muudatusettepanekuteni jõudes hakkas ühtsus aga lagunema.

Michali hinnangul võis muudatusettepaneku maha hääletamine olla tingitud hoiakust, et avalduse tekstis oli varasemalt kokku lepitud ning lihtsam oli muudatust mitte toetada. "Ilmselt oli Keskerakonnale niigi ebamugav selle avalduse poolt hääletada, see detail oleks neil hääletamise veel ebamugavamaks teinud," ütles Michal.

Michal lisas, et peab siiski töövõiduks, et tugevasõnaline avaldus üldse vastu võeti. "Arvestades võitlust linnavalitsusega, kes võitleb eestikeelse hariduse vastu, pean seda avaldust võiduks," rääkis Michal.

Raimond Kaljulaid: ühe avaldusega ei saa kõike ära öelda

Putini sõjakuriteost rääkiva muudatusettepaneku maha hääletajate hulgas olid ka Sotsiaaldemokraadid. Tallinna linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni esimees Raimond Kaljulaid märkis Delfile, et avalduse eesmärk oli avaldada toetust Ukrainale ja mõista hukka Venemaa senist tegevust.

Tema sõnul oli muudatusettepanekuid avalduse tekstile hulgaliselt. "Mingist hetkest peab joone alla tõmbama. Saan aru nendest poliitikutest, kes tahavad, et kõik nende mõtted jõuaks avalduse teksti, aga ühe avaldusega ei saa kõike ära öelda," ütles Kaljulaid.

"Mõistame karmilt hukka Venemaa Föderatsiooni poolt Ukraina vastu suunatud agressiooni, vägede viimise Ukrainasse ja okupeeritud piirkondade ebaseadusliku tunnustamise. Venemaa Föderatsiooni poolt käivitatud ulatuslik sõjategevus Ukrainas on kuritegu rahu vastu ning vastuolus inimõiguste, rahvusvaheliste kokkulepete ja ÜRO hartaga. Toetame nüüd ja tulevikus Ukraina rahva õigust ise oma vabal tahtel määrata enda tulevik," seisab Tallinna linnavolikogu heaks kiidetud avalduses.

Muuhulgas lõpetati ka koostöölepped Peterburi ja Moskva linnadega ning koostöö teiste Venemaa omavalitsustega.

Jaga
Kommentaarid