„Venemaa märklauaks sai Uspenski katedraal Harkivis. Üks linna vanimaid õigeusu vaatamisväärsusi, Ukraina mälestusmärke. Sõja ajal on katedraal harkivlaste varjupaik. Püha paik. Nüüd on see sõja purustatud. Nad ei karda teha isegi seda. Kasutavad ära seda, et jumal ei anna hetkelist vastulööki. Aga jumal näeb kõike ja vastab. Vastab nii, et te ei saa peitu pugeda. Ei ole sellist punkrit, et jumala vastus üle elada. Ja katedraali me kindlasti taastame, et sinna ei jääks ühtki jälge sõjast. Ja isegi kui te purustate kõik meie Ukraina katedraalid ja kirikud, ei purusta te meie siirast usku. Usku Ukrainasse ja jumalasse. Usku inimestesse,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi kinnitas, et taastatakse iga maja, iga tänav ja iga linn.

„Ja ütleme Venemaale: õppige selgeks sõnad „reparatsioonid” ja „kontributsioonid”. Te hüvitate kõik, mis olete Ukraina vastu teinud. Täies mahus. Ja neid, kes on hukkunud, me ei unusta. Meie oleme koos jumalaga. Teie tulite meie linnu purustama. Meie inimesi hävitama. Võtma meilt kõik, mis on meile kallis. Te lõikate Ukraina rahumeelsetelt elanikelt ära elektri, vee, kütte. Te jätate inimesed toidu ja ravimiteta. Te tulistate marsruute, mida mööda saaks läbi viia evakueerimist. Ei ole sellist relva, mida te ukrainlaste vastu ei kasutaks. Ja nüüd te tulete ja ütlete oma propagandistidele, et kavatsete saata Ukrainasse niinimetatud „humanitaarkolonnid”... Pidage meeles, jumalasalgajad: kui miljonid inimesed neavad, ei päästa teid miski,” rõhutas Zelenskõi.

„Me oleme ome ajaloos ja sünnimaal üle elanud kaks maailmasõda, kolm näljahäda, holokausti, Babõn Jari, suure terrori, plahvatuse Tšernobõlis, Krimmi okupeerimise ja sõja meie riigi idaosas. Meil ei ole tohutut territooriumi – ookeanist ookeanini, ei ole tuumarelva, me ei täida maailmaturgu nafta ja gaasiga,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi rõhutas aga, et on inimesed ja maa.

„Ja meie jaoks on see kuld. Just selle eest me võitleme. Meil ei ole midagi kaotada, peale oma vabaduse ja oma väärikuse. Meie jaoks on see suurim aare. Meid on mitu korda hävitada tahetud. Aga ei ole suudetud. On tahetud maa pealt pühkida. Aga ei ole õnnestunud. On löödud selja tagant. Aga me seisame jalul. On tahetud, et me vaikiksime. Aga meid kuulis kogu maailm. Me oleme nii paljust läbi tulnud! Ja kui keegi arvab, et olles kõigest sellest jagu saanud ukrainlased hirmuvad, murduvad või annavad alla, ei tea ta lihtsalt meist ega Ukrainast midagi. Ja tal ei ole siin, meie hulgas midagi teha,” ütles Zelenskõi.

Lõpetuseks pöördus Zelenskõi vene keeles venelaste poole: „Mine koju. Enda juurde koju. Kaitsma oma venekeelseid inimesi. Mitte kogu maailmas. Vaid enda juures kodus – neid ei ole seal ka vähe, umbes 150 miljonit. Aga siin... Elagu Ukraina!”

Jaga
Kommentaarid