Ta lisas, et Ukraina vastupanu on osutunud küllaltki tugevaks. „Ilmselt oodati lihtsat läbimurret, aga seda ei tulnud,” ütles Tutkus, kelle sõnul läheb okupatsiooniplaan Kremlile väga kalliks makma.

„Kiiresti seda teha pole võimalik, aega võtab see tõenäoliselt kaua,” ütles Tutkus. Ta lisas, et ukrainlased ei oodanud omakorda seda, et Kiiev kohe pealetungi sihtmärgiks saab. „Kuna Putini agressioon ületab mõistuse piiri,” ütles Tutkus. „Seda, et Venemaa võtab Ukraina vastu mingisuguseid samme, oli oodata. Ent sellist totaalset invasiooni nähtavasti eriti ei oodatud. Ent Ukraina armee on valmis.”

Ta kordas, et kiire okupatsiooni kehtestamisega ei tule Venemaa toime, samal ajal aga toimuvad Venemaal juba sõjavastased meeleavaldused. „Ehkki Vene sõdurite kirstud pole veel hakanud Ukrainast tagasi tulema,” lisas Tutkus.

Leedu endine president Vytautas Landsbergis kutsus reedel heitma Venemaad välja ÜRO-st ja saatma Vladimir Putin Haagi sõjatribunali ette. „Aeg on rääkida otse: kannibalid on kannibalid, aga ÜRO ei ole kannibalide organisatsioon,” kirjutas Landsbergis. „Venemaa tuleb kõrvaldada ÜRO-st ja teistest rahvusvahelistest organisatsioonidest ja suhelda nendega vaid vahendajate kaudu.”

Teine ekspresident Valdas Adamkus tõdes neljapäeval, et Venemaa käitumine võib viia kolmanda maaimasõjani, mida inimkond tema hinnangul üle ei elaks. Ta lisas, et Euroopa on seni kriisis üles näidanud ohtlikku nõrkust. „Minu mõningaseks üllatuseks käisid riigijuhid ükshaaval Moskvas ja üritasid Putinit veenda,” märkis Adamkus. „Aga tänahommikused teod, agressioon rahumeelse Ukraina rahva vastu kaotas igasuguse usu, et olukorda on võimalik nii lihtsalt lahendada.” Samas väljendas Adamkus heameelt esimeste konkreetsete sammude üle ja kutsus üles Ukraina toetamist jätkama.

Sõjakamalt esines neljapäeval kolmas ekspresident Dalia Grybauskaitė, kes kutsus läänt üles toetama Ukrainat sõjaliste meetmetega. „Isoleerimisähvardused või sanktsioonidega pidurdamine ei ole agressorit peatanud ega peata ka edaspidi,” kirjutas Grybauskaitė Facebookis. „Sanktsioonid karistavad viivitusega, sõjakuritegusid saab peatada ainult lahinguväljal. Nii et lõpetage tühjade sõnade tegemine ja tehke päriselt midagi.”

Jaga
Kommentaarid