Vaata intervjuud artikli päises asuvast videost või loe täismahus all:

Kirjelda palun oma tänast päeva, eriti varjundisse minemist. Miks sa varjusid?

Minu päev algas täna kell 4:20. Ma ärkasin suure plahvatuse peale, mis toimus mulle väga lähedal. Haarasin oma kassi ja ootasin tund aega koridoris, sest ma ei teadnud, mis toimub. Hiljem kuulsin uudistest, et tegu oli ballistilise raketi rünnakuga. Õhusireenid töötasid. See toimus minust kahe kvartali kaugusel, 500-600 meetri kaugusel. Ja see oli väga vali, suur valge sähvatus keset ööd.

Ma ei teadnud, kas minu maja varjend oli lahti, nii et ma jälgisin uudiseid ja umbes 7-8 paiku hommikul ma helistasin inimesele, kes vastutab varjendi eest ja küsisin, kas see on avatud, ja ta ütles mulle, et on. Ma arvasin, et äkki ma saan siiski koju jääda, kuid kella 9 paiku hommikul saime linnapealt hoiatuse, et me peame kohe varjenditesse minema. Ma haarasin oma seljakoti ja kassi ja läksin. Ma veetsin seal võib-olla tunni. Mõned mu naabrid olid seal terve öö olnud. Mõned veetsid öö suuremas varjendis teiselpool tänavat. Mõned mu kolleegid, kes lähistel elavad, veetsid samuti öö varjendites. Sest nagu ma hiljem teada sain, oli liikvel info, et kella kolmest öösel juhtub midagi. Paljud varjusid selle tõttu, mul polnud sellest aimugi. Ma olin seal kokku tunni ja siis mõistsin, et on turvaline, kuna midagi ei juhtunud meie naabruskonnas, kuni me varjendis olime. Võib-olla toimus midagi sel hetkel Kiievi teistes piirkondades, aga minu piirkonnas oli vaikne.

Kas sa võiksid kirjeldada olustikku varjendis? Ma saan aru, et teil oli seal ka elekter.

Jah, seal oli elekter. Seal on... päris räpane. Väga räpane, sest see on kõigest kelder, keegi ei ole selle eest hoolitsenud. Aga seal on elekter, kõik on okei, seinad on paksud ja tundub turvaline. Ma ei leidnud pistikuid. Nii et kui inimestel on vaja oma seadmeid laadida, võib see olla probleemne ja internetiühendus on mõnedes kohtades puudulik. Ma ei kujuta ettegi, kuidas inimesed tunnevad, kui nad peavad täielikus pimeduses istuma ilma igasuguse teadmiseta, mis väljas toimub.

Kas Kiievis üldiselt on olnud probleeme internetiühendusega, veega, leviga...?

Praeguseks on kõik hästi. Meil on internetiühendus, vesi, elekter. Eile hommikul olid mõningased probleemid leviga, aga see oli selle tõttu, et kõik üritasid üksteisele helistada. Internet töötab hästi ja inimesed saavad helistada ka läbi Messengeri, mitte levi, et üksteist kätte saada. Aga Kiievi linnapea Klitško palus kodanikel võimalikeks katkestusteks valmis olla. Seega võib-olla juhtub, et meil kaob mingil hetkel vesi või elekter... ma ei tea. Kohalikud võimud on meid selleks võimaluseks igatahes hoiatanud.

Eile kuulutas president Zelenskõi välja üldmobilisatsiooni. Raportite kohaselt on Kiievis välja jagatud üle 10 000 relva. Kas sa tunned kedagi isiklikult, kes on relvad haaranud ja sõtta läinud?

Mina mitte, aga kui ma olin täna naabritega liftis, kuulsin neid rääkimas, et üks nende sõpradest värvati. Aga mobiliseerimispunktides on meeletud järjekorrad. Inimesed veedavad seal kaks-kolm tundi, mõnel pool neli tundi. Ja me ei räägi ainult Kiievist, vaid ka teistest regioonidest. Ma sain täna sõnumi isegi ühelt sõbrannalt, kes otsustas territoriaalkaitsega ühineda ja talle öeldi, et "vabandust, meil on kohad täis! Proovi homme uuesti."

See on see, mis päriselt Ukrainas toimub! Inimesed on valmis võitlema. Ja keegi ei kraba inimesi tänavalt, kõik liituvad vabatahtlikult, sest nad mõistavad, et see on parim, mida nad oma riigi jaoks saavad teha. Parim asi, mida teiste ja oma lähedaste jaoks teha.

Mis on värskeimad uudised Kiievi ümber? Kaugele te teate, et vaenlane on jõudnud? Mis on teile lähim lahingväli?

Info muutub väga kiirelt. Ma tean lahingutest Tšernigivis ja Sumõs ja paistab, et Vene väed üritavad liikuda Kiievisse, aga nad on hetkel (kell 16:30 - A.A.) Kiievist päris kaugel ja ma olen kindel, et meie sõjavägi peatab nad. Samas oli täna pingeline Oboloni piirkonnas, Kiievi põhjaosas. aga väed pidurdati meie territoriaalkaitse poolt ja Vene sõdurid toodi meie vägede kätte. Seega kohalikud inimesed, praktiliselt paljakäsi, olid suutelised Vene väed tagasi hoidma. Ma usun, et see kirjeldab praegust olukorda kõige paremini. Isegi inimesed ilma igasuguse militaarväljaõppeta on valmis kaitsma oma perekondi, oma kodu ja on suutelised Vene vägesid tagasi hoidma. See võtab olukorra päris hästi kokku.

Sa kõlad üsna kindel, et Kiiev jääb püsima, et Ukraina jääb püsima. Kas sinu arvamus on ukrainlaste hulgas valdav? Ja kas inimesed usaldavad president Zelenskõit?

Zelenskõi on trikiga küsimus. Veel nädal tagasi ei oldud tema üle väga õnnelik, sest enamustele inimestele ei meeldinud, kuidas ta käitub. Aga viimase kahe-kolme päeva jooksul on ta käitunud nagu tõeline liider. Võib-olla ta sai millestki ise aru, võib-olla president Porošenko õpetab teda kõrvalt. Äkki see on tema initsiatiiv, äkki teda nõustatakse, ma ei tea, aga praeguses situatsioonis, praegusel hetkel, võin öelda, et ta tegutseb hästi. Palju paremini kui varem. Ma olen üsna kindel, et meie relvajõud jt institutsioonid annavad oma parima, et kaitsta Kiievit ja tsiviilelanikkonda. Ja nad alistavad kõik Vene jõud, kes üritavad meie linna vallutada.

Mida sa maailmale ütleksid - kuidas maailm teid aidata saab?

Ma usun, et parim, mida maailm saab teha, on jätkata Ukraina toetamist. Jagada informatsiooni toimuva kohta. Mõista, et Venemaa ründab meid - ei olnud mingit "olukorda", millele pidi reageerima, nagu Putin ütles. Tõde on see, et nad ründavad Ukrainat lihtsalt, kuna nad tahtsid. Sest nad ei taha näha Ukrainat osana läänemaailmast.

Parim, mis saab teha, on Venemaa SWIFT-süsteemist välja lõigata. Embargo gaasile ja naftale. Anda oma parim varustamises. Mitte ainult toidu ja asjade ja pagulaste vastuvõtmise, vaid ka relvade ja muu lahingvarustuse näol. See on see, mis me vajame. Aga majanduslikud sanktsioonid on samuti, mis me vajame, kuna kui Euroopa riigid jätkavad Venemaalt gaasi ja nafta ostmist, rahastavad nad sõda Ukraina vastu.

Jaga
Kommentaarid