President Emmanuel Macron ütles eile Euroopa ülemkogu lõpus, et riik saadab Eestisse teenima uue kontingendi ja kiirendab sõdurite saatmist Rumeeniasse.

Saatkonna pressiteates meenutatakse, et praegu teenivad Eestis rotatsiooni alusel 300 Prantsuse sõdurit, 150 soomukit ja 12 tanki Leclerc. Nagu varasemates plaanides ette nähtud, vahetavad selle üksuse märtsi keskpaigas välja Taani sõdurid, kelle vahetavad aasta pärast taas välja prantslased. Kojutoodud sõdurite asemele saadab aga ka Prantsusmaa Tapale uue, enam kui 200 sõdurist koosneva mägiüksuse, vahendab saatkond.

Samuti nihutab riik kuu aega ettepoole Ämari lennubaasi saabuva õhuturbemissiooni algusaega, mis on aprilli asemel nihutatud märtsile. Missioonil teenib 100 sõjaväelast ja neli hävituslennukit.

Lisaks sai Prantsusmaast tänavu NATO kiirreageerimisüksuse (VJTF) raamriik, kuhu saadetakse teenima 7000 Prantsuse sõdurit. Arutusel oleva ettepaneku järgi hakkaks Prantsusmaa juhtima ka Rumeeniasse paigutatavat NATO pataljoni, mille suhtes on huvi näidanud üles nii Rumeenia kui Prantsusmaa. Ametlikku otsust uute eelpaigutatud pataljonide kohta NATO veel langetanud ei ole.

Taani valitsus teatas neljapäeval otsusest saata Eestisse vähemalt 200 sõdurit ja kaks F-16 hävituslennukit, et suurendada kaitsevõimekust NATO idatiival.

Jaga
Kommentaarid