Norra peaminister Jonas Gahr Støre: „See rünnak on rahvusvahelise õiguse tõsine rikkumine ja seab ohtu süütute inimeste elud. Vene võimudel on täis ja kogu vastutus Euroopa sellesse väga süngesse olukorda paiskamise eest. Venemaa peab sõjategevuse viivitamatult lõpetama ning austama Ukraina suveräänsust ja territoriaalselt terviklikkust. Me seisame sellel kohutaval ajal Ukraina rahva kõrval.”

Taani peaminister Mette Frederiksen: „Ma mõistan Venemaa rünnaku kõige karmimalt hukka. See on hirmutav ja täiesti provotseerimata tegevus, mis on vastuolus ÜRO harta ja rahvusvahelise õigusega. Sellel peavad olema Venemaa jaoks suured tagajärjed. EL ja NATO kohtuvad lühikese aja pärast.”

Rootsi peaminister Magdalena Andersson: „Venemaa sissetung Ukrainasse on provotseerimata, ebaseaduslik ja õigustamatu. See ähvardab rahvusvahelist rahu ja julgeolekut ning on rahvusvahelise õiguse ja Euroopa julgeolekusüsteemi avalik rikkumine. Vastutus selle eest langeb täielikult Venemaa poliitilistele juhtidele. Vene võimud kasutavad oma eesmärkide saavutamiseks sõjalist jõudu. See on hukkamõistu vääriv, aga kahjuks mitte üllatav.”

Soome president Sauli Niinistö: „Eelhoiatustest hoolimata oli tänane hommik meile sügav vapustus. Nüüd on kõik maskid eest võetud ja näha on vaid sõja külm nägu.”

Läti peaminister Krišjānis Kariņš: „Venemaa rünnak Ukraina vastu on lubamatu rünnak tema suveräänsuse, demokraatia ja ühiskonna vastu.”

Leedu president Gitanas Nausėda:Leedu on valmis kõigi võimalike vahenditega nii üksiku riigina kui ka koos oma liitlaste ja partneritega osutama Ukraina vennasrahvale jõukohast abi ja kahtlemata osalema agressori tegevuse ärahoidmises.”

Poola president Andrzej Duda: „See, mida me oleme varahommikust alates Ukrainas näinud, on pretsedenditu rahvusvahelise õiguse rikkumine ning suveräänse ja sõltumatu riigi vägistamine.”

Tšehhi peaminister Petr Fiala: „Venemaa sissetung Ukrainasse on agressiooniakt iseseisva riigi vastu, mida ei saa õigustada. Tšehhi kaitseminister Jana Černochová nimetas aga Venemaa presidenti Vladimir Putinit „bandiidiks”.

Slovakkia peaminister Eduard Heger: „See on Venemaa poolt õigustamatu barbaarne tegu, rahvusvahelise õiguse ränk rikkumine. Vene imperialism oma agressiivses, sõjakas vormis on taas ellu ärganud.”

Ungari peaminister Viktor Orbán teatas, et sõjavarustust Ukrainasse ei saadeta. Orbáni sõnul peab Ungari sellest sõjalisest konfliktist kõrvale hoidma, sest Ungari rahva julgeolek on kõige tähtsam.

Rumeenia president Klaus Iohannis:Vene Föderatsioon valis täna hommikul kahjuks massiivse relvastatud vägivalla hukkamõistu vääriva ja ebaseadusliku tee iseseisva ja suveräänse riigi vastu.”

Hollandi peaminister Mark Rutte rääkis enneolematust agressiooniaktist, mida ei saa kuidagi õigustada. Rutte sõnul on see tõsine oht stabiilsusele kogu maailmas ja see mõjutab ka Hollandi julgeolekut.

Hispaania peaminister Pedro Sánchez teatas, et valitsus mõistab Venemaa agressiooni Ukraina vastu hukka ning on solidaarne Ukraina valitsuse ja rahvaga.

Jaga
Kommentaarid