Peaminister Kaja Kallase sõnul on teoks saanud kogu Euroopat ähvardav oht, kus Venemaa ründab sõjaliselt suveräänset Euroopa riiki. „Venemaa laiaulatuslik agressioon on ohuks kogu maailmale ja kõigile NATO riikidele, mistõttu tuleb algatada NATO konsultatsioonid liikmesriikide julgeoleku tugevdamise kohta, et rakendada täiendavad meetmed NATO liikmesriikide kaitse kindlustamiseks. Kõige mõjusam vastus Venemaa agressioonile on ühtsus. Kinnitan kõigile Eesti inimestele, et otsest sõjalist ohtu Eesti julgeolekule ei ole ja olukord Eestis ning meie välispiiril on rahulik,“ rõhutas Kallas. „Valitsus on selleks kriisiks valmistunud, me jälgime olukorda kogu aeg ja tagame inimeste turvatunde.“

Välisministeerium esitab nende konsultatsioonide käigus Eesti seisukohad NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamiseks Balti regioonis. Kaitseministeerium esitab samad seisukohad liitlastele oma koostööformaatides. NATO lepingu artikkel 4 järgi konsulteerivad lepinguosalised omavahel alati, kui neist kellegi arvates on ohustatud mis tahes lepinguosalise territoriaalne terviklikkus, poliitiline sõltumatus või julgeolek.

Sõda Ukrainas sundis neljapäeva õhtul kogunema erakorraliselt Euroopa Liidu riigipäid ja valitsusjuhte Brüsselis ülemkogul.

"Eesti toetus Ukrainale on vankumatu," lisatakse teates. "Seisame kindlalt Ukraina iseseisvuse, territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse eest tema rahvusvaheliselt tunnustatud piirides. Ukraina vajab meie poliitilist, majanduslikku ja sõjalist tuge. Peame panema tugeva õla alla Ukraina igakülgseks toetamiseks."

Jaga
Kommentaarid