USA kaitseminister Lloyd Austin sai president Bidenilt korralduse viia USA Euroopa väejuhatuse operatsioonipiirkonnas paiknevad väed üle Balti riikidesse, Poolasse ja alliansi kagutiivale, teatas ministeerium.

Pentagoni ametnikud ütlesid, et täiendavad väed liiguvad nendesse riikidesse nädala jooksul.

Teade vägede ümberpaigutamisest järgnes Venemaa ametlikule sissetungile Ida-Ukrainasse ja Venemaa presidendi Vladimir Putini vägede mobiliseerimisele kogu Ukraina piiril.

Austin on andnud korralduse paigutada Itaaliast Balti regiooni ümber umbes 800 sõdurist koosnev jalaväepataljon. Ühtlasi kiitis ta heaks kuni kaheksa hävitaja F-35 Lightning II liikumise Saksamaalt NATO idatiival asuvatesse tegevuspaikadesse.

20 ründehelikopterit AH-64 Apache lähetatakse Saksamaalt Balti regiooni ja veel 12 Apache helikopterit liigub Kreekast Poolasse.

"Need täiendavad jõud paigutatakse ümber, et rahustada meie NATO liitlasi, ära hoida võimalikku agressiooni NATO liikmesriikide vastu ja treenida koos vastuvõtva riigi vägedega," seisis Pentagoni avalduses. Kõik väed on USA Euroopa väejuhatuse ülema õhujõudude kindral Tod D. Woltersi juhtimise all.

Ametnike sõnul on need sammud ajutised.

Juba varem teatas USA 1000 sõduri saatmisest Saksamaalt Rumeeniasse ning 82. õhudessantdiviisi jalaväebrigaadi lahingumeeskonna lähetamisest Põhja-Carolinast Fort Braggist Poolasse. Täiendavad üksused lähetatakse ka Ungarisse ja Bulgaariasse.

Ühtlasi käskis kaitseminister Austin panna 8500 USA sõjaväelast kõrgendatud valmisolekusse juhuks, kui NATO otsustab oma kiirreageerimisjõud Euroopas aktiveerida.

Kokku on Euroopas ligikaudu 90 000 USA teenistujat.

Jaga
Kommentaarid