USA president Joe Biden ütles täna õhtul, et seoses Venemaa otsusega toetada Luganski ja Donetski "rahvavabariike" saadab USA lisajõudusid piirkonnas paiknevatesse NATO liikmesriikidesse - Eestisse, Lätisse ja Leetu. Biden rõhutas, et liigutusega tahetakse tugevdada riikide kaitsevõimekust ning USA-l ei ole mingisugust kavatsust Venemaaga sõdima hakata.

Kaitseminister Kalle Laanet rääkis Delfile, et Balti ministrid arutasid tõepoolest laupäeval Vilniuses USA kaitseministri Lloyd Austiniga võimalusi, kuidas USA võiks olukorra eskaleerudes Balti riikide kaitsevõimekust toetada. Nüüd lähebki üks stsenaariumidest käiku.

Laaneti sõnul käib jutt Eesti õhukaitse tugevdamisest. Kas see tähendab, et Ämarisse lisandub hävitajaid? "Ütleme, et tähendab," ütles Laanet.

"See on ääretult positiivne sõnum, et meie liitlased saavad aru riskidest, mis meie piirkonda varitsevad, ja tulevad appi," tõdes Laanet.

Millal USA abi kohale jõuab? "Lähiajal," ütles Laanet. "Me räägime päevadest."

USA kaitseministeerium täiendas Bideni sõnavõttu teisipäeva hilisõhtul, lisades, et Baltikumi tuuakse 20 AH-64 helikopterit Saksamaalt ning 12 samasugust kopterit Kreekast Poolasse.

USA kaitseministeeriumi allika sõnul paigutatakse Itaaliast Balti riikidesse ümber ka umbes 800-liikmeline jalaväepataljoni üksus. Lisaks kinnitati, et eri kohtadesse NATO idatiival tuuakse Saksamaalt kaheksa F-35 hävituslennukit.

Jaga
Kommentaarid