Kantsleri sõnul ootab ta valitsuselt hinnangut, kuidas Saksamaa energiavarusid edaspidi tagada. Teadaanne ei tähenda juriidiliselt veel projekti lõplikku tühistamist, ent faktiliselt on kogu projekt külmutatud ning otsuse põhjuseks olnud asjaolude muutumist pole ette näha.

„Olukord on fundamentaalselt muutunud,” tõdes Scholz, kelle sõnul on Venemaa rahvusvahelist õigust rängalt rikkunud. Ta lisas, et on kindel massiivsete ja jõuliste sanktsioonide kehtestamises ka EL-i tasemel.

Enne seda olid samasugust otsust kutsunud langetama Scholzi sotsialistidega koalitsioonis olevad rohelised. „Loodan, et koalitsioon ei ole siin eri meelt,” märkis täna roheliste põllumajandusminister Cem Özdemir.

Varem on Scholz saanud liitlastelt kriitikat, et riik pole nõustunud võimalikest sanktsioonidest rääkides konkreetselt Nord Stream 2 nimetama. Saksa valitsusallikad on seda selgitanud juriidiliste kaalutlustega ja sooviga kohtuhagidele mitte ainest anda, ent paljud vaatlejad olid skeptilised, kas riik on ikka nõus 10 miljardit eurot väärt projektist loobuma. Väärib ka märkimist, et gaasitoru rajanud Gazpromi aktsionäride nõukogu eesotsas istub Saksa ekskantsler ja Scholzi parteikaaslane Gerhard Schröder.

Jaga
Kommentaarid