„Sõidan Ukrainasse selle riigi ja rahva jaoks viimaste aastate ühel raskemal ajal, mil nad seisavad silmitsi agressiooniga. Ukrainal on Eesti, nagu ka terve NATO ja Euroopa Liidu kindel tugi. Eesti ei nõustu kunagi Venemaa ebaseadusliku otsusega lõhkuda Ukraina terviklikkust. Donetski ja Luganski piirkonnad on osa Ukrainast, nagu ka Krimm,“ rõhutas president Karis enne kohtumist.

„Kremli otsus tunnustada Ida-Ukraina separatistlikke piirkondi eraldi riikidena süvendab veelgi praegust julgeolekukriisi Euroopas ning näitab selgelt, et Moskva hülgas diplomaatia ja valis agressiooni,“ ütles Eesti riigipea enne Zelenskiga antud pressikonverentsi. „Euroopa Liidul pole valikut – me peame kiirelt ja üksmeelselt kehtestama Venemaale uued ja mõjusad sanktsioonid.“

"Ma ei karda midagi"

President Zelenskõi tänas pressikonverentsil Eestit antud panuse eest - nii poliitilise kui majandusliku.

Karis märkis, et Eesti seisab Ukraina kõrval. "Me ei kõnni minema. Jätkame teie toetamist igal võimalusel," toonitas Eesti riigipea.

Karis ütles, et Euroopa Liidu ja NATO liikmelisuse perspektiiv peab Ukrainale avatuks jääma. Lisaks rõhutas ta, et Ukraina kuulub Euroopasse, mistõttu on Venemaa agressioon Ida-Ukrainas ohuks tervele maailmajaole.

President Karis sõnas pressikonverentsil, et ta ei karda Eesti vaatevinklist midagi. Kui Venemaa peaks eskalatsiooniteraviku suunama Balti riikidele, tähendaks see sõda kogu NATO vastu.

Zelenskõi viitas pressikonverentsil võimalusele, et Ukraina katkestab diplomaatilise suhtluse Venemaaga.

Fotogalerii kohtumisest:

Jälgi blogi kohtumisest siit (kui see koheselt ei ilmu, siis palun värskenda lehte):