„Meie informatsiooni järgi viidi võltsitud mosfilmilike odavate sarjakeste ülesvõtmiseks pooltühjades bussides välja mõni tuhat inimest. Ja need bussid kurseerisid edasi-tagasi, et pilti näidata. Tegelikult inimesed kuhugi ära ei sõitnud, oma kodudest ei lahkunud. Meie informatsiooni järgi jätkasid ööklubid Donetskis tegutsemist. Ainus, millega kohalikku elanikkonda hirmutati oli see, et lülitati iga 30 minuti järel valjuhääldajatest sisse sireen. Inimesed helistasid meile Ukrainasse, valitsuse kontrolli all olevasse osasse, ja me kuulsime, mis toimub,” ütles Reznikov, vahendab UNIAN.

Reznikov lisas, et okupandid loovad nüüd terrori- ja hirmutamissüsteemi.

„Aga kui Ukraina kodanikel on soov ajutiselt okupeeritud territooriumidelt lahkuda, lõpetada pantvangiks olemine, võetakse nad siin loomulikult vastu. Valitsus on selleks valmis, kohalikud administratsioonid on valmis. Kui kontrollpunktid on suletud, on teisi variante Ukrainasse pääsemiseks, nagu nad varem tegid läbi Harkivi oblasti ja nii edasi. Me võtame kõik vastu. Ukraina ootab teid, Ukraina ei ole teie vaenlane,” ütles Reznikov.

Reznikovi sõnul on Donbassi „pseudovabariikide” juhid, kes salvestasid videopöördumised elanikkonna evakueerimise kohta, de facto dokumenteerinud Venemaa kuriteo.

„Tegelikkuses võtsid nad eakaid inimesi, naisi ja lapsi pantvangi, et teha neist sõjalise operatsiooni osa,” ütles Reznikov.

Reznikovi sõnul püüavad need inimesed, kes on viidud Venemaa Rostovi oblastisse, nüüd koju naasta.

„Samal ajal kuulutasid Vene okupatsiooniadministratsioonid välja üldmobilisatsiooni, see tähendab, võtsid pantvangi mehed. Vabatahtlikult ei taha selles farsis osaleda peaaegu keegi. Seetõttu sunnitakse inimesi saama relvi, hirmutatakse, et muidu kuulutatakse Ukraina spioonideks ja hakatakse piinama,” ütles Reznikov.

Reznikov hindas ka Vene vägede rünnaku tõenäosust Valgevenest. Ta ei usu sellist sündmuste arengu varianti.

„Meie andmetel on seal 9000 Vene Föderatsiooni relvajõudude esindajat pluss tehnika, varustus, sealhulgas rakettrelvastus ja nii edasi. Aga ma tahan öelda, et sellist kontingenti, nagu mõned räägivad, et tuleb rünnak Kiievile Valgevene poolelt – vabandage mind, see kõlab naljakalt. Aga meid ähvardada, meid hirmutada, luua näiline sissepiiramisolukord – jah, see töötab,” ütles Reznikov.

Reznikov ütles, et leppis Valgevene kaitseministri Viktar Hreniniga kokku otsekontaktides. Eile kirjutas Reznikov Hreninile kirja palvega vestelda täna telefoni teel Valgevene ja Venemaa ühisõppuste teemal.

„Me ei pisenda ohte, me hindame neid. Aga kui meile öeldi, et rünnak tuleb 16. veebruaril, ütlesime meie: see on võimatu, sest selleks ei ole valmisolekut. Seda ei toimunud. Seda ei toimunud 17., 20., seda ei ole ega tule 21. See ei tähenda, et kui Kremlis langetatakse otsuseid, ei või nad seda teha, võivad, neil võib olla selline plaan ja kindlasti on see kirjutatud. Aga ma olen kindel, et täna manööverdamisruumi poliitilis-diplomaatiliseks lahenduseks ulatusliku sõja ärahoidmiseks on ja jääb. Selleks, et moodustada löögigrupp, on neil vaja teatud aega,” selgitas Reznikov.

Jaga
Kommentaarid