Kirjas väidetakse, et Moskva sissetungijärgsetes plaanides on piinamine, inimeste kadumised ja „ulatuslikud inimlikud kannatused”.

„Ma tahaksin juhtida teie tähelepanu Ühendriikide hiljuti saadud häirivale informatsioonile, mis viitab sellele, et pärast edasist sissetungi plaanitakse inimõiguste rikkumisi ja kuritarvitusi,” öeldakse kirjas, mille on kirjutanud USA suursaadik ÜRO ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide juures Genfis Bathsheba Crocker.

„Need teod, mis Venemaa mineviku operatsioonide puhul on hõlmanud sihitud tapmisi, inimrööve/inimeste kadumisi, õigusvastaseid vahistamisi ja piinamise kasutamist, oleksid tõenäoliselt suunatud nende vastu, kes on Venemaa tegevuse vastu,” öeldakse kirjas, mis on saadetud ÜRO inimõiguste ülemkomissarile Michelle Bachelet’le.

Crockeri sõnul võivad Venemaa sõjalised sihtmärgid olla Vene ja Valgevene dissidendid, kes elavad Ukrainas maapaos, ajakirjanikud ja korruptsioonivastased aktivistid ning „haavatavad elanikkonnagrupid nagu usu- ja rahvusvähemused ning LGBTQI+ isikud”.

„Spetsiifiliselt on meil usutavat informatsiooni, mis viitab sellele, et Vene väed koostavad nimekirju tuvastatud ukrainlastest, keda on kavas pärast sõjalist okupeerimist tappa või laagritesse saata,” öeldakse kirjas ning lisatakse, et USA presidendi Joe Bideni administratsioonil on ka informatsiooni, mis viitab sellele, et Vene väed kasutaksid tõenäoliselt „surmavaid meetmeid”, et suruda maha rahumeelseid proteste või muud „rahumeelset vastupanu tsiviilelanikkonna poolt”.

Kiri anti eile õhtul üle ÜRO inimõiguste ülemkomissari büroole (OHCHR) Šveitsis Genfis.

Jaga
Kommentaarid