Kallas tõi oma sõnavõtus esile, et Euroopa Liidu tugevuse aluseks on ühtsed vaated ja väärtused. Kasutades Lennart Meri mõtet „Euroopa ei ole geograafia. Euroopa on põhimõtete ühtsus ja põhimõtete truudus. Põhimõtted kujundavad geograafiat: geograafia ei kujunda põhimõtteid“ selgitas Kallas, mis on Euroopa olemus.

Samuti tõi peaminister välja kriiside mõju Euroopa Liidu ühtsusele. „Kriisid seovad meid tihedamalt kokku ja oleme eelmistest kriisidest võtnud kaasa vajalikud õppetunnid,“ ütles ta. „Näiteks suutsime väga kiiresti võtta vastu ühise COVIDi tõendi. See näitab, et võime vajadusel väga tõhusalt ja otsustuskindlalt tegutseda,“ lausus Kallas.

Peaministri sõnul oleme ühtsemad kui kunagi varem, kuid selle ühtsuse nimel tuleb teha tööd. „ELi positsioon Venemaa agressioonile vastamisel on olnud ühtne ja tugev, kuid selle saavutamiseks oleme üksteisega väga tihedalt ja aktiivselt kõnelnud,“ sõnas Kallas. „Ühtsus laguneb otsustamatuse tulemusel ja seetõttu saab ühise joone hoidmine olema võtmetähtsusega olukorras, kus kriis kestab pikalt,“ lisas ta.

Samuti rõhutas peaminister, et Eesti on alati olnud Euroopa Liidu laienemise tugev toetaja. „Mul oli mõned päevad tagasi väga hea kohtumine Bulgaaria uue peaministri Kiril Petkoviga ning loodan, et peagi õnnestub Põhja-Makedoonia liitumiskõnelustega edasi liikuda,“ ütles ta.

Tänase arutelu „Back to Elysium: Fostering European Cohesion“ avasõnavõtu tegi Horvaatia peaminister Andrej Plenković ning sellele järgnenud paneeldiskusioonil osalesid lisaks Eesti peaministrile Belgia peaminister Alexander de Croo, Hispaania välisminister José Manuel Albares ja Saksamaa Kristlike Demokraatide (CDU) juht Friedrich Merz. Arutelu modereeris Euroopa Välissuhete Nõukogu Berliini büroo juht Jana Puglierin.

Jaga
Kommentaarid