Donetski okupeerijate pealikult Deniss Pušilinilt küsiti täna õhtul telekanali Rossija 24 otse-eetris: "Kas see on sõda? Kas suurem sõda on algamas?" Pušillin vastas: "Kahjuks jah." Ta lisas: "Täiemõõduline rünnak võib alata iga hetk. Olukord on kriitiline. Teatud alad on miinidest puhastatud ning varustus ja tehnika on viidud seisukorda, mis võimaldab vajadusel selle otsekohest liigutamist."

RIA Novosti teatel on Venemaa valmis Donbassi ja Kiievi võimudega kiirkorras kõnelusi pidama, kui viimased sellega nõus on. Alles hiljuti Donbassi jõud aga keeldusid sellisest kohtumisest.

Ukraina sõjaväeluure teatas täna hilisõhtul, et Vene eriteenistused on pannud mõnedesse Donetski ühiskondlikesse hoonetesse pommid. Selle eesmärgiks olevat olukorra destabiliseerimine ja Ukraina süüdistamiseks ettekäände tekitamine. Ukraina kaitseministeerium palub Donetski elanikel kodust mitte lahkuda ning ühistransporti mitte kasutada.

Sõjatrummi tagumisele eelnes autoplahvatus

Vene riiklik uudisteagentuur TASS vahendas varem õhtul nn rahvavabariigi esindaja sõnu: "Kella 19:00 paiku (Moskva aja järgi – toim) lasti valitsushoone läheduses õhku auto." Ta lisas: "Seda kuulis terve linn."

Teadete kohaselt hävines isehakanud "rahvavabariigi" vägede juhi auto. Okupatsioonivõimude pressiagentuuri teatel "kindralmajor" Deniss Sinekov siiski viga ei saanud.

CNN teatas õige pea, et USA välisministeeriumi sõnul on tegemist petteoperatsiooniga. Lääne luureteenistused on juba nädalate kaupa hoiatanud, et Venemaa valmistab ette ettekäänet Ukrainasse tungimiseks ning püüab Ukrainat konflikti algatajaks maalida.

Plahvatus hävitas auto, ent inimesi ei hukkunud

Ka Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et väide Ukraina rünnakust Donbassi suunal ei ole kooskõlas reaalsusega. "Ukraina ei teosta ega plaani sabotaaži Donbassis," kirjutas Oleg Nikolenko sotsiaalmeedias. "Mõistame hukka Venemaa katsed niigi tundlikku julgeolekuolukorda eskaleerida," lisas ta.

Ukraina sõjaväeülem pöördus täna õhtul rahva poole ning kinnitas, et Ukraina relvajõud ei plaani mingit rünnakut. "Donbassi ründeoperatsioon tooks kindlasti kaasa arvukaid ohvreid tsiviilisikute seas, seega selliseid stsenaariume isegi ei kaaluta," ütles Valeri Zalužnõi.

"Me ei allu provokatsioonidele. Me ei tulista elurajoonide pihta, kuhu vastase väed küüniliselt oma positsioonid paigutasid," jätkas Ukraina sõjaväeolem. Ta pöördus ka ajutiselt okupeeritud territooriumide elanike poole: "Ärge uskuge okupatsioonivõimude valesid!"

Okupantide sõnumid tekitavad ärevust

Donetski elanikel paluti jääda rahulikuks, aga valvsaks ning vältida liikumist linnas, kui vähegi võimalik.

Reedel teatasid Ukraina võimu kontrolli alt välja jäävate alade valitsejad, et alustatakse elanike evakueerimist. Venemaa president Vladimir Putin on väljendanud valmisolekut evakueeritavad inimesed vastu võtta ja lubas anda igaühele toetuseks 10 000 rubla.

Viimastel päevadel on Donetskis ja Luganskis toimunud viimase aja aktiivseim sõjategevus. Nn rahvavabariigi võimude väitel plaanib Ukraina sissetungi.

USA välisminister Anthony Blinken ütles täna Müncheni julgeolekukonverentsil, et Ukraina piiride ääres on juba 160 000 - 190 000 Venemaa sõjaväelast.

Uuenenud reisihoiatus Venemaa kohta
Seoses pingelise olukorraga Ukraina-Venemaa piirialadel, uuendab Eesti välisministeerium reisihoiatust ka Venemaale ning palub kõrgendatud julgeolekuohu tõttu vältida täielikult reisimist Ukrainaga piirnevatele aladele. Venemaal viibivatel Eesti kodanikel palume kindlasti oma viibimine registreerida Välisministeeriumi veebilehel https://reisitargalt.vm.ee
Jaga
Kommentaarid