Oma Venemaa sidemete ja -meelsuse poolest tuntud Bäckman saatis Arole Facebookis arvukalt erasõnumeid kohtumisettepanekutega. Lisaks sellele avaldas ta Arot pilkavaid ja alavääristavaid kirjutisi Twitteri ja Facebooki avalikel lehekülgedel, vahendab Yle Uutiset.

Bäckman nimetas Arot oma sõnumites muu hulgas „NATO-pissis’eks” (pissis on soome kõnekeelne sõna, mis tähendab ülbelt käituvat ja provotseerivalt riietuvat teismelist tüdrukut) ja levitas Aro kohta pilkelaulu.

Soome ülemkohus leidis, et Bäckmani erasõnumid ning postitused Twitteri ja Facebooki avalikel lehekülgedel olid selline kontakteerumine, mida karistusseadustikus loetakse vaenamiseks (soome keeles vainoaminen).

Kohus hindas juhtumit Bäckmani sõnavabaduse ja Aro privaatsuse kaitse seisukohalt, aga omistas tähtsust ka Aro enda sõnavabadusele.

Bäckmani tegevus sai alguse pärast Aro avaldatud artiklit, mis puudutas Venemaa informatsioonilist mõjutamist.

Ülemkohus: Bäckman üritas Arot vaigistada

Ülemkohus leidis, et Bäckmani eesmärk ei olnud tegelda oma sõnumites kõnealuse üldist huvi äratanud teemaga, vaid pigem arutelu piirata ning Arot vaigistada ja alavääristada.

„Põhiosas keskendusid need Aro isikule, näiteks välimusele, ning nendes kasutatakse tema sugu rõhutavaid väljendeid ja pilkenimetusi. Sõnumid on läbivalt pahatahtlikud ja alavääristavad, olemata omas laadis siiski eriliselt räiged,” märkis kohus.

„Isiku kohta käivad ja solvavad kommentaarid ei olnud vajalikud isegi negatiivse arvamuse või suhtumise näitamiseks,” lisas kohus.

Kohus leidis, et Bäckmani sõnavabadus ei andnud talle õigust nii toimida.

Ülemkohus: Bäckman teadis, et tekitab Arole ahistust

„Ahistuse tekitamine oli Bäckmani jaoks ettearvatav ja ta ei saanud selles eksida,” rõhutas kohus.

Kohus leidis, et tegevus jätkus pikalt ning oli mitmekujuline ja ettearvamatu. See muutis Aro jaoks töö jätkamise valitud teemaga raskeks.

Erinevalt teise astme kohtust lükkas ülemkohus tagasi õhutamist puudutava süüdistuse, sest madalama astme kohtutes näidatud Bäckmani tegevus ei vastanud õhutamise tunnustele.

Bäckmanilt mõisteti Arole vaenamise eest välja kompensatsioon.