„See on üleolev positsioon, ühtlasi on see otseselt provokatsiooniline, sest on kutsutud tõukama neutraalseid riike selle poole, et nad koputaksid sellele samale avatud uksele,” ütles Lavrov, kes kohtus Itaalia välisministri Luigi Di Maioga.

Lavrovi sõnul lükkas NATO varem tagasi Venemaa püüdluse kinnistada juriidiliselt julgeoleku jagamatuse põhimõte, keeldudes „pärast pikaajalisi katseid kõrvale hoida üldse igasugusest diskussioonist”.

„Natolased ütlesid, et see on välistatud, sest juriidilisi garantiisid saab anda ainult NATO raames, mitte kellelegi teisele,” lisas Lavrov.

NATO teeb Lavrovi sõnul just seda, milles süüdistab Venemaad, kui suurendab jõude Venemaa piiridel.

Lavrov süüdistas taas Euroopa Liitu mõjusfääride tekitamises ja sekkumises Vene-vastaste püüdlustega Venemaa naabrite asjadesse.

Lääs püüab Lavrovi sõnul Minski kokkulepete täitmise kindlaks määratud korda Kiievi kasuks ümber pöörata.

Lavrov süüdistas Läänt räpastes katsetes hiilida kõrvale vastutusest Kiievi tegevuse eest ja ajada süü Venemaa kaela.

Euroopa julgeolekuprobleeme ei saa Lavrovi sõnul lahendada ilma edasiminekuta Moskva põhiliste murede asjus.

Venemaa loodab, et Lääne hüsteeria õhutamine Ukraina ümber ei saa ettekäändeks julgeolekugarantiide arutamise arutelult lahkumiseks.

Lavrovi sõnul ei mõjuta USA, Saksamaa ja Prantsusmaa veel tõsiselt Ukraina poliitikat, aga varsti võivad nad Kiievi liini ummikusse jooksmist mõista.

Küsimusele, kas eskalatsioon Ukraina ümber lõpeb pärast 20. veebruari, kui lõpevad Venemaa-Valgevene ühisõppused, vastas Lavrov, et see ei sõltu Venemaast.

„Küsimus 20. veebruari kohta ei ole minule,” ütles Lavrov. „20. veebruaril lõpevad meie õppused, nagu sellest teatati. Kas 20. veebruaril lõpeb eskalatsioon, ma ei tea, sest need ei ole meie, kes tüli tekitavad, need ei ole meie, kes sellega tegelevad.”

Venemaa otsustab Lavrovi sõnul ise, kuidas ja milliste vahenditega ta oma julgeolekut tagab.