Solovei on sündinud 1960. aastal tollases Ukraina NSV-s Štšastja linnas, mis asub praegu niinimetatud Luganski vabariigi ja Ukraina kontrollitud territooriumi piiril. 1983. aastal lõpetas Solovei Moskva Riikliku Ülikooli ja hakkas tegema edukat akadeemilist karjääri. Temast sai ajalooteaduste doktor ja lõpuks Moskva Riikliku Rahvusvaheliste Suhete Instituudi (MGIMO) kateedrijuhataja, vahendab Meduza.

Pikka aega huvitasid Soloveid vene natsionalismi küsimused – puhtalt akadeemilises mõttes. Hiljem läks ta aga poliitikasse.

2011.-2012. aasta massiprotestide taustal otsustas Solovei kokku panna oma erakonna. 2013. aastal keeldus Venemaa justiitsministeerium siiski erakonda Novaja Sila (Uus Jõud) registreerimast ning kolm aastat hiljem teatas allikas, et projekt on külmutatud, sest Soloveid ja tema toetajaid ähvardati repressioonidega.

2017. aastal kuulus Solovei Partija Rosta (Kasvupartei) juhi Boriss Titovi valimisstaapi ideoloogia kuraatorina. Titov sai alla ühe protsendi häältest.

2020. aasta septembris Solovei lühikeseks ajaks vahistati, sest ta osales Muutuste Päeva üritustel, mille ise korraldas. Kuu huljem teatas politoloog oma detsentraliseeritud opositsiooniliikumise moodustamisest. Regulaarselt hakkasid toimuma tänavaaktsioonid. Pärast üht sellist 2020. aasta detsembris määrati Soloveile kümme päeva aresti.

Tõelist tuntust kogus Solovei aga juba MGIMO professorina (enese sõnul sunniti ta sellest ametist 2019. aastal lahkuma) sageli meedias poliitilise kommentaatorina esinedes ja julgeid prognoose tehes.

Üks Solovei kuulsamatest prognoosidest oli muide tollal vähetuntud Anton Vaino (Eesti NSV omaaegse kompartei juhi Karl Vaino pojapoja) Venemaa presidendiadministratsiooni juhiks tõusmise täpne ennustamine. Solovei sai endale näiteks hüüdnime „Poliitiline Nostradamus”. Samas enamik tema ennustustest, näiteks pidev jutt peatsest võimuvahetusest Venemaal, jäid tegelikkusest kaugele.

Siiski jätkati mõnede edukate tabamuste tõttu Solovei televisiooni ja raadiosse esinema kutsumist ning tema prognoosid ja „siseinfo” muutusid üha fantastilisemateks ja Solovei kuulutas end mingi võimsa salaorganisatsiooni liikmeks.

Ajapikku hakkas Solovei üha rohkem tegelema Vladimir Putini tervisega. Solovei sõnul on Putin juba ammu mingisse kohutavasse haigusesse suremise äärel. 2020. aasta novembris kirjutas näiteks Briti kõmuleht The Sun, et Putin kavatseb peagi ametist lahkuda progresseeruva Parkinsoni tõve tõttu, viidates „Moskva politoloogile, professor Valeri Soloveile”. Uudis levis aga nii laialdaselt üle maailma, et seda pidi eitama Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

2019. aastal lõi Solovei oma YouTube’i kanali, kus hakkas muu hulgas otsesaateid tegema. Seal on regulaarsed külalised, kellest tuntuim on „SVR-i (Venemaa Välisluureteenistus – toim) kindral”, kelle Telegrami kanal viitab aga Soloveile. Solovei pöördub „kindrali” poole nimega „Viktor Mihhailovitš”. Kes see tegelikkuses on, ei ole teada. Laialt levinud on versioon, et see on Ukraina advokaat Viktor Jermolajev, kes on ise seda eitanud. Vene propagandakanal RT kinnitab, et Solovei ülekuulamiseks vahistamine „publikatsioonide eest, milles levitati vaenu võimuorganite töötajate ja jõustruktuuride vastu”, oli seotud just selle anonüümse Telegrami kanaliga.

„SVR-i kindral” ja teine Solovei saadete külaline, „okultismi peaspetsialist” Andrei Kosmatš on juba pikka aega Solovei kõige pöörasemate paljastuste allikad. Näiteks räägitakse, et šamaanid viivad Putini jaoks läbi musta koera tapmise riitusi, kelle ohverdatud verd Putin joob. Šamanismi ja Putini veriste riituste teemaga tegeleb Solovei Meduza teatel viimasel ajal üha sagedamini.