2009. aasta lõpuks oli bitcoin täielikult lõpetanud enda turule tuleku protsessi ja Satoshi Nakamoto loodud krüptovaluuta hakkas vaikselt oma juuri ajama pangandusse. Juba ühe aasta jooksul hakkas bitcoin’i väärtus kiirelt kasvama ja viimase 10 aasta jooksul ei ole selle väärtus veel kordagi langenud. Pärast valuuta loomist hakkasid ka mõned firmad seda juba vastu võtma nagu teisigi valuutasid.

Kuid siiski, lisaks kullale ja bitcoin’ile on maailmas muid krüptovaluutasid ja aastast aastasse käivitatakse uusi rahandusega seotud maksevahendeid. OSRS kuld on mängumaailmas kasutatav raha, mida saab ka osta. Väärtus on sellel siiki väiksem kui ühelgi teisel virtuaalsel kujul eksiteerival rahal.

Erinevaid krüptovaluutasid on 2021. aasta lõpuks loodud sadu ja nende kollektiivne turuväärtus on enam kui 2 triljonit dollarit.

Kuid kumb on siiski väärtuslikum – bitcoin või kuld?

Ajalooline väärtus


Ajalooliselt on kuld tõenäoliselt eksisteerinud miljoneid aastaid. Kuigi Kreeka saared on antiikmütoloogias saanud tähelepanu kui viljakad kaevanduspaigad, ei pärine esimesed kirjed kullast Kreekast, vaid hoopis Mesopotaamiast. Kulla oma ajalooline väärtus on hindamatu ja aastast aastasse väheneb selle füüsiline kasutatavus üha enam tänu paberraha populaarsusele. Varem ajaloos kasutusel olnud kuldmündid on nüüdseks turult eemaldatud ja neil on suurem väärtus pigem kollektsionääride hulgas. Kulla ajalooline väärtus kaalub kindlasti üles bitcoin’i väärtuse, sest miljoni aasta pikkune kasutusaeg on kindlasti kõrgemalt hinnatud kui 2009. aastal loodud bitcoin.

Elementide loendamise aluseks on võetud keemia valdkonna teadlase Dmitri Mendelejevi perioodilisustabel, mis sisaldab praegu 118 elementi. Kulla sümbol tabelis on Au (element 79), ladinakeelse nimetusega aurum, mille võtsid algselt kasutusele anglosaksid ja mis tähendab metalli.

Tuleviku väärtus


Selle punkti all tuleb üksipulgi lahti harutada ja ette ennustada mõlema kauplemisvahendi tulevik. Kuld on ja tõenäoliselt jääb üheks hinnatumaks maksevahendiks maailmas. Kuld on kaevandatav maavara, mille maardlad paiknevad üle kogu maailma. Aktiivsete kaevandamiste abil täieneb kullavaramu pidevalt. Teadaolevalt aga bitcoin’i varud ei täiene. Just sellel põhjusel võib eeldada, et järgneva 10 aasta jooksul kasvab bitcoin’i väärtus veelgi, juhul kui kõik jätkub nii nagu varem. 12 aasta jooksul on bitcoin saavutanud rekordilise väärtuse 38 000 eurot ühe bitcoin’i kohta. Kui siiski ka bitcoin peaks hakkama turul oma väärtust kaotama, tekib võrdelisi momente nii tavalise euro kui ka kulla suhtes.

Rahaline väärtus


Börsikursil on 2021.aastal bitcoin väärt rohkem kui tavaline kuld. Kulla ühe grammi hind on 2021. aastal veidi üle 50 dollari. Ühe bitcoin’i väärtus 2021. aastal on umbes 38 000 eurot. Kulla hind kõigub vastavalt majandusega seotud faktoritele. Kui inflatsioonirisk USA turul kasvab ja olulised indeksid kukuvad, näeb Balti börs viivisega samasugust liikumist. Tõenäoliselt kulla väärtus aga tõuseb, sest teadmatuse korral soovitakse varad paigutada vähem riskantsetesse paikadesse. Kulla väärtus seisab kõrge pankades, mis hoiustavad riikide kullavarusid. Tavaisikutele mõeldud kulla hinna skaala sõltub tugevalt börsihindade hüppelistest muutustest.

Jaga
Kommentaarid