Venemaa president Vladimir Putin kohtus eile telekaamerate eest välisminister Sergei Lavrovi ning kaitseminister Sergei Šoiguga. Vestlusel Lavroviga võis eelkõige tähele panna kahte aspekti: välisministri sõnul nähakse diplomaatilist lahendust veel võimalikuna ning Venemaa on valmis saanud vastused julgeolekutagatistest Washingtonile ja NATO-le.

Vladimir Putini küsimusele, kas Lavrovi arvates on veel lootust saavutada kokkulepe venelaste peamistes mureküsimustes või on lääne poolt tegemist pelgalt katsega vedada neid lõputusse läbirääkimiste protsessi, vastas välisminister, et lõputute arutelude asemel tuleb lahendusi leida kohe. “Ent välisministeeriumi juhina pean ütlema, et alati on võimalus. Kõnelused ei peaks olema lõputud, kuid praegu pakun nende jätkamist ja laiendamist,” ütles Lavrov.

"Hästi," vastas Putin.

Edasi järgnes arutelu julgeolekutagatiste vastuste kohta.

“Hea küll, kas teil on vastuse mustand Brüsselile ja Washingtonile?” küsis Venemaa president.

“Jah, see põhineb loogikal, et..,” alustas Lavrov lauset, millele Putin vahele segas.

“Mõistan,” ütles ta. “Kuid kas vastused on valmis?”

“Jah,” vastas Lavrov. “Kümnel leheküljel.”

“Suur tänu,” ütles Venemaa president.

Hiljem kohtus Putin sama laua taga kaitseminister Sergei Šoiguga. Vestluselt jäi kõlama, et Venemaa on mitmeid sõjaväelisi õppusi lõpetanud või lõpetamas.

“Suuremõõdulised õppused toimuvad meil hetkel lääne sõjaväeringkonnas – Barentsi merel, Mustal merel, Läänemerel,” sõnas Šoigu Venemaa presidendile. “Ent mõned nendest õppustest hakkavad lõppema ning teised saavad oma lõpu juba lähitulevikus,” kinnitas kaitseminister.

"Hästi," vastas Putin.

Kas uskuda?

Omaette küsimus läänes on aga taoliste sõnumite usaldusväärsus. Näiteks Politico vaatlejate hinnangul oleks taoline telekaamerate eest toimunud teatraalne lavastus sobinud ehk paremini Suure Teatri lavale kui Kremlisse. Nenditakse, et kuigi Venemaa rääkis diplomaatilise lahenduse võimalikkusest, sedastas Lavrov ka, et läbirääkimised ei saa olema lõputud. See aga tähendab, et ebakindlus ja sõjaoht püsib.

Praeguse olukorra alahindamise eest hoiatasid eile ka mitmed Valge Maja ametnikud. “Vene sõjavägi suurendab jätkuvalt oma valmisolekut,” sõnas Pentagoni kõneisik John Kirby. “Rünnak võib toimuda ükskõik mis päeval. Väidaksin isegi, et see võib juhtuda eelhoiatuseta,” sõnas Kirby. USA uudistekanal CNN avaldas veel täna hommikul, et vägede koondamine Ukraina piiri lähedale jätkub hoogsalt alates allveelaevadest ja dessantlaevadest Mustal merel kuni lühimaa ballistiliste rakettide, tankide ja haubitsateni Ukrainast kirdes.