CNN kontrollis ja avaldas sotsiaalmeedia videoid nende liikumiste kohta. Osa videotest on ametlikest allikatest, enamik aga TikTokist või YouTube’ist. Neid on analüüsinud internetivaatlejad ja tihti lisanduvad neile satelliidifotod.

Kolonnid Belgorodi lähedal

Allpool on kolonn liikumas Belgorodi lähedal Venemaa lääneosas. Kaugele ei jää Ukraina suuruselt teine linn Harkiv.

Vägede koondamisest Belgorodi oblastisse on ka küllaldaselt muid tõendeid.

CNN tegi kindlaks, et need videod on tehtud Sereteno külas 24 kilomeetri kaugusel piirist. Need laaditi üles pühapäeval ja liikumas on näha tanke.


Öised liikumised

Vene väed liiguvad piirkonnas ka öösiti. Tanke laaditakse maha raudteeplatvormidelt.


See video on tehtud ühes külas Belgorodi lähedal.

Tankid Voroneži ümbruses

Piirkonnas Voroneži ümbruses näib samuti tegevus väga aktiivseks muutuvat. Mööduvast rongist filmiti suurt hulka tanke ja jalaväe lahingumasinaid. Analüütikute sõnul kuuluvad need Venemaa 1. kaardiväe tankiarmeele.

Sama teise nurga alt:


Helikopterid Belgorodi lähedal

Viimastel päevadel on sotsiaalmeedia videotes näha olnud helikopterite saabumist Ukraina piiri lähedale. Need võivad rünnaku puhul pakkuda tähtsat kaitset maaväele.

Venemaa vägede koondamine hõlmab tanke, jalaväe lahingumasinaid (BMP) ja iseliikuvaid suurtükke. Siis rongil Belgorodi lähedal.

Palju tehnikat sõidab lõuna poole Kurskist. See video näib olevat tehtud laupäeval.

Raketid ja suurtükiväe toetus

Venemaa-analüütik Michael Kofman USA mittetulundusorganisatsioonist CNA märgib, et üksused Kurski oblastis (näiteks 6. segaarmee) näivad liikuvat koos ringkonnatasemel suurtükiväe toetusega Belgorodi oblastisse. Kofmani sõnul on liikuma hakanud ka 1. kaardiväe tankiarmee.

Erilist muret tekitab lühimaa ballistiliste rakettide Iskander-M kolonn, mida paistab olevat nähtud erinevates kohtades Venemaa lääneosas.


Kui sõda algaks, kasutatakse rakette ilmselt Ukraina püsipositsioonide, näiteks juhtimisobjektide vastu. Rakettide lennuulatus on 400 kilomeetrit.

Raketiheitjad piiri lähedal

Venemaa ja Valgevene väed alustasid eelmisel nädalal ulatuslikke ühisõppusi Poola piiri lähedal, aga Vene väed on liikvel kilomeetrite kaugusel õppuste toimumise kohtadest ning on asunud positsioonidele koha lähedal, kus kohtuvad Ukraina, Venemaa ja Valgevene piirid.

CNN-i andmetel oli see kolonn, mis sisaldas raketiheitjaid, 24 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist põhjas.

Vene relvastus ja laevad lähenevad jätkuvalt Ukraina piirile. Kohad, kuhu tehnika oli varem paigutatud ja mis asusid piirist umbes 160 kilomeetri kaugusel, on järjest tühjendatud, sest üksused liiguvad edasi.

Vene üksusi on mõne kilomeetri kaugusel Ukrainast alates Aasovi merest kuni Valgeveneni ja ka Valgevenes sees.