„Ukraina suursaadiku Suurbritannias Vadõm Prõstaiko sõnad selle kohta, et Ukraina on väidetavalt valmis arutama NATO liikmelisusest loobumist, et hoida ära sõda Venemaaga, on kontekstist välja rebitud,” ütles Ukraina välisministeeriumi kõneisik Oleg Nikolenko, vahendab UNIAN.

Nikolenko tunnistas, et rahu ja kodanike elude säilitamise nimel on Ukraina kindlasti valmis igasugusteks dialoogi formaatideks riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Nikolenko märkis, et Prõstaiko mainis intervjuus õigesti, et NATO liikmesuse perspektiiv on kinnistatud Ukraina põhiseaduses, aga Ukraina ei ole seni NATO ega ühegi teise julgeolekualliansi liige.

„Seetõttu on meie maa jaoks võtmetähtsusega julgeolekugarantiide küsimus. Vaieldamatult oleks parim selline garantii Ukraina viivitamatu vastuvõtmine NATO-sse. Aga ohud Ukraina jaoks on olemas siin ja praegu, mistõttu on vastuse otsimine garantiide küsimusele fundamentaalne pakiline ülesanne. Seejuures ei saa ühtki otsust langetada Ukraina põhiseaduse vastaselt,” teatas Nikolenko.

Ukraina presidendi pressiesindaja Sergi Nõkõforov ütles, et Prõstaiko peab oma sõnu selgitama.

„Härra suursaadik kasutas sõna „paindlikkus”. Ma arvan, et tuleb anda talle võimalus selgitada, mida ta täpselt silmas pidas, enne kui teha mingeid järeldusi, eriti selliseid kõlavaid,” ütles Nõkõforov.

Samas rõhutas Nõkõforov, et milline iganes ka ei oleks suursaadiku selgitus, jäävad Põhja-Atlandi ja Euroopa kurss Ukraina jaoks kindlaks prioriteediks.

„See kurss ei ole mitte ainult põhiseaduses kinnistatud, vaid selle kohta on ka võimude ja ühiskonna täielik üksmeel,” ütles Nõkõforov.

Prõstaiko selgitaski oma sõnu.

Ta rõhutas, et tegemist oli arusaamatusega.

„Me selgitame praegu, et kurss NATO-le on olemas isegi põhiseaduses ja mingeid muutusi praegu ei ole, aga me ei saa praegu NATO-le loota, sest me ei ole perekonnaliikmed,” ütles Prõstaiko.

Prõstaiko kinnitas, et sõja vältimiseks on Ukraina valmis kompromissideks, mis ei ole NATO sfääris, vaid seotud Minski kokkulepete ja muu sellisega.

„NATO suhtes hoiame me praegu kurssi, aga oleme sunnitud otsima teisi variante, mis lubavad just praegu ellu jääda,” selgitas Prõstaiko.

Prõstaiko ütles varem intervjuus BBC Radio 5-le, et Ukraina võib NATO-sse astumisest loobuda, kui asjaolud teda selleks sunnivad.

Saatejuhi küsimusele, kas Ukraina võib kaaluda NATO-sse astumisest loobumise küsimust, vastas Prõstaiko: „Me võiksime.”

„Võttes arvesse seda ohtu, mis on”, võiks Ukraina olla sunnitud sellisele sammule minema, teatas Prõstaiko.

Seepeale täpsustas saatejuht, kas suursaadik pidas tõesti silmas, et Ukraina võiks NATO-sse astumisest loobuda.

„Jah, teil on õigus, see on see, mis on kirjutatud meie konstitutsiooni. Ma lähen praegu osaliselt vastuollu tähtsaima dokumendiga, mis meil olemas on. Kui ma räägin seda, et me oleme paindlikud, püüdes leida parima väljapääsu. Kui meil tuleb leida mingid tõsised järeleandmised, on see see, mida me võime teha. Vaieldamatult,” ütles Prõstaiko.