Valitsuse liikmetele antakse ülevaade viimastest arengutest ja kõne all on Eesti valmisolek olukorraks, kui Venemaa ründab sõjaliselt Ukrainat.

Riigikantselei julgeoleku ja riigikaitse koordinatsiooni direktor Indrek Sirbi sõnul on Eesti riik jälginud Ukraina piiride lähedal toimuvat pikalt ja olnud tihedas infovahetuses oma liitlastega. "Kuna olukord on viimastel päevadel pingestunud, anname valitsuse liikmetele uuendatud ülevaate Venemaa rünnaku ohu kohta Ukrainale," ütles ta.

"Venemaa on koondanud Ukraina piiridele ja Valgevenesse piisavalt lahingvalmis relvajõudusid, et alustada ulatuslikku sõjategevust Ukraina vastu," lisas Sirp pressiteates.

Otsest sõjalist ohtu Eestile tema sõnul pole, kuid Venemaa sõjategevuse suurendamisega Ukrainas kaasnevad mõjud kogu Euroopale, sealhulgas Eestile. Arvestatavad mõjud võivad kaasneda küberturvalisuse, energeetika, majanduse ja siseturvalisuse vallas ning arvestada tuleb võimalike sõjapõgenikega, teatas valitsus.

Seoses murettekitava olukorraga Ukraina piiril uuendas välisministeerium Ukrainasse reisimise hoiatust Eesti inimestele. Venemaa sõjalise tegevuse suurenenud ohust tulenevalt ei ole soovitatav ilma tungiva vajaduseta Ukrainasse minna. Kohapeal olles tuleb kaaluda Ukrainas viibimise olulisust ja võimalusel pöörduda tagasi Eestisse.