"Takuba kaitseministrite tasandil jõuti sisulise kokkuleppeni, küll aga peavad antud küsimust arutama ka välis- ja peaministrid või presidendid, sest vägede liikumisega seotud otsused on erinevates riikides erineva taseme otsused, mistõttu tuleb ka lõplik otsus järgmisel nädalal," ütles Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Susan Lilleväli Delfile.

Eestis on otsuse tegemine kaitseministri pädevuses ning kaitseminister Kalle Laanet kinnitas eile Postimehele, et tegevus Malis lõpetatakse ning 75 Eesti kaitseväelasest koosnev üksus tuleb Malist tagasi.

Kaitseministeeriumi sõnu ei puuduta otsus teisi Eesti missioone Malis, mis on seotud näiteks ÜRO-ga.

Mis kujul jätkab Eesti panustamist terrorismivastasesse võitlusesse Malis? "Kas ja millisel kujul Eesti võiks panustamist jätkata, on praegu veel vara rääkida. Need arutelud käivad," ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Susan Lilleväli.

Takuba on sihtüksus, mis loodi 2020. aastal prantslaste juhitud sõjalise operatsiooni Barkhane juurde. Takuba abil korraldatakse koha peal väljaõpet, nõustamist, abistamist ja Mali relvajõudude toetamist sõjalistes operatsioonides. Takubas osalevad peale Prantsuse ja Eesti üksuste kokku üheksa riigi üksused: Belgia, Tšehhi, Taani, Itaalia, Ungari, Hollandi, Portugali ja Rootsi.

Mis on Prantsusmaa juhitud operatsioon Barkhane?

Operatsioon Barkhane on iseseisev rahvusvaheline sõjaline operatsioon Saheli piirkonnas (Burkina Faso, Mali, Mauritaania, Niger, Tšaad), mis toetab ÜRO rahuvalvemissiooni MINUSMA ja Euroopa Liidu väljaõppemissiooni EUTM Mali tegevusi stabiilsuse tagamisel Malis.

Operatsioon Barkhane on Prantsusmaa suurim sõjaline välisoperatsioon, mille strateegiline eesmärk on sealt piirkonnast lähtuvate üleilmsete, aga eelkõige Euroopa-suunaliste probleemide (terrorism, immigratsioon) ohjamine. Operatsiooni lõppeesmärk on stabiliseerida sõjaliste operatsioonidega olukorda piirkonnas määrani, mis võimaldab piirkonna riikide võimudel iseseisvalt julgeolekuolukorda tagada.

Operatsioon Barkhane käivitati Prantsusmaa poolt 1. augustil 2014 ning sellega ühendati erinevad Prantsusmaa juhitud julgeolekuoperatsioonid Saheli piirkonnas ühtseks tervikuks. Eesti sai 2018. aastal Prantsusmaalt kutse operatsioonil osalemiseks.