USA välisministeerium andis täna teada, et on andnud korralduse Kiievi saatkonna enamike töötajate lahkumiseks Ukrainast Venemaalt tuleneva sõjalise ohu tõttu. Saatkonna konsulaartegevused lõppevad homsest, vahendab NBC News.

"Suursaatkond säilitab väikese konsulaaresinduse Ukrainas Lvivi linnas hädaolukordadega tegelemiseks, ent see [saatkond] ei ole suuteline väljastama passe, viisasid ega pakkuma rutiinseid konsulaarteenuseid," sõnati välisministeeriumi avalduses.

Lääne-Ukrainas asuv Lvivi linn on Venemaa võimalikest ründetrajektooridest kaugemal, kui Kiiev. Lviv asub ligi 50 kilomeetri kaugusel Poola piirist.

Täna teatas Venemaa uudisteagentuur Ria Novosti, et ka Venemaa diplomaadid on asunud Ukrainast lahkuma. Venemaa väliministri pressiosakonna juht Maria Zahharova sõnas täna meediale, et "kasvavate provokatsioonide" valguses "optimeerib" riik oma saatkonnatöötajate arvu, ent saatkond jätkab konsulaarteenuste andmisega.

Täna õhtuks on USA presidendi Joe Bideni ja Venemaa riigipea Vladimir Putini vahel kokku lepitud telefonikõne, kus pingelist julgeolekuolukorda arutatakse. Tegemist saab olema esimese kõnelusega kahe riigipea vahel alates 30. detsembrist.

Mitmete USA julgeolekuallikate sõnul valmistub Venemaa juba järgmisel nädalal Ukrainasse sisse tungima. Saksamaa meediaväljaanne Der Spiegel kirjutas reedel, et CIA-lt saadud info kohaselt valmistub Venemaa Ukrainasse sisse tungima tuleva nädala kolmapäeval. Väljaande sõnul vastaks see ka erinevate julgeolekuteenistuste pikaajalisele kartusele, et rünnak toimub veebruari keskpaigas.