Terviseameti meedianõuniku Merilin Verniku sõnul hindab amet lähtuvalt hetkeolukorrast ohtu viiruse levikul kõrgeks, kuid kõikide rakendatavate meetmete korral on viiruse leviku oht viidud madalaks vastavalt korraldaja poolt koostatud ja kirjeldatud riskide maandamise plaanile.

"Korraldaja vähendas ameti ettepanekul osalejate arvu ja tagab, et kokku puutuvate inimeste gruppides ei ületata piirangutes nimetatud sisetingimustes osalejate arvu," ütles Vernik ja märkis, et ürituse ajal pause inimeste liikumise soodustamiseks ei ole. Täiendavaks ohutusmeetmeks on Eesti Laulu korraldusmeeskonna ning esinejate testimine.

Osalejate arvu tõttu oli vajalik eriluba valitsuselt. Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul otsusele vastuseisjaid ei olnud. "See on olnud erilubade andmisel pea alati eelduseks, et terviseamet on andnud omapoolse ohuhinnangu ja et korraldaja on viiruse leviku tõkestamise meetmed kokku leppinud. Alles siis on valitsus otsustanud," ütles Kiik.

Terviseameti soovitused:

Haigena püsi kodus

Ka kergete sümptomite ilmnemisel püsi kodus.

Pese tihti käsi

Kätepesuks kasuta sooja vett ja seepi ning avalikes kohtades kasuta käte desinfitseerimisvahendit.

Kanna maski

Maski peavad kandma kõik 12-aastased ja vanemad inimesed kõigis avalikuks kasutamiseks mõeldud siseruumides.

Liigu hajutatult

Avalikus siseruumis tuleb arvestada hajutatuse nõudega. Võõrastest inimestest tuleb hoiduda viiruseleviku seisukohast mõistlikusse kaugusesse.

Jälgi hingamisteede hügieeni

Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see koheselt prügikasti ja puhasta seejärel käed. Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), aga mitte paljast kätt.

Väldi silmade, nina ja suu katsumist

Kui puudutad oma silmi, nina või suud mustade kätega, siis on võimalus, et viirus kandub ka sinule edasi.

Jaga
Kommentaarid