Politseil on korraldajatelt ja avalikest allikatest teada, et rahvast on tulemas Helsingisse juba täna õhtul ja eriti homme „vabaduse konvoiga” liituma, vahendab MTV Uutiset.

„Me ei oota päris sama suurt arvu autosid mujalt Soomest kui eelmisel nädalavahetusel. Püüame politseis kokku koguda piisavalt inimesi. Laupäev paistab praegu olevat aktiivseim meeleavaldamise päev,” ütles Helsingi politsei esindaja, ülemkomissar Heikki Porola.

Laupäeval toimub Helsingis ka „sundvaktsineerimise” vastane meeleavaldus „Save sote”, mis korraldatakse Senaatintoril ja mis liigub Kansalaistorile.

Pühapäeval on kavas veel koroonapiirangute vastane meeleavalduse „Vabaduse eest” („Vapauden puolesta”).

Helsingi politsei teatel oli eelmise nädala „vabaduse konvoi” meeleavaldus selles mõttes erandlik, et sellist politseile vastupanu osutamist ei ole Soomes aastakümneid nähtud.

„Noortegruppide kogunemistel on olnud eelmisel aastal politseile vastuhakku, aga see ei ole olnud nii suur ega laienenud omaette nähtuseks. Elokapina (Vastuhakk Väljasuremisele – toim) meeleavaldustel ei olnud samuti sellist füüsilist vastuhakku, vaid mõningast vastupunnimist. Eelmine nädalavahetus oli selles mõttes täiesti erandlik,” ütles Porola.

Mitmete väljaannete ajakirjanikud kogesid eelmisel reedel ja laupäeval „vabaduse konvoi” meeleavaldusel ahistamist, agressiivsust ja solvanguid. Politseile hakati vastu ning näiteks politsei hobuseid loobiti joogipurkide ja lumepallidega.

Meeleavaldusel oli palju politseile varasemast tuttavaid osavõtjaid.

„Seal on hulgas ka mõningaid inimesi, kes ajavad oma tõe asja ja kus politsei ja meedia on tõe ja demokraatia tee peal ees. Seda lugu on teatud seltskondades jahutud pikalt,” lausus ülemkomissar Jarmo Heinonen Helsingi politseist.

Politsei ei avalda, kes on neile „vabaduse konvoi” meeleavalduse korraldamiseks taotluse esitanud ja kes on korraldaja.

„Meeleavaldusest teataja on kindlasti paljudele tuttav, aga politsei ei avalikusta teatajat,” ütles Porola.

„Vabaduse konvoi” on Helsingis jätkunud kogu selle nädala, aga väga väikeses vormis.

„Meeleavaldajad on moodustanud väikesi kolonne ja nad sõidavad autoga mööda linna ringi. Veidi aeglane nende sõit on, aga need kolonnid ei ole liiklust ülemäära häirinud,” ütles Porola.

Jaga
Kommentaarid