USA presidendile Joe Bidenile kantakse protestide kohta regulaarselt ette. Lisaks Kanada pealinna Ottawa kesklinnale on blokeeritud Kanada linna Windsorit ja USA linna Detroiti ühendav sild Ambassador Bridge, mida kaudu toimub veerand USA ja Kanada vahelisest kaubavahetusest, vahendab BBC News.

Autotootjad ja kohalikud võimud taotlevad kohtumäärust, mis lõpetaks Ambassador Bridge’i blokeerimise.

Kanada Ontario provintsi kohus tõkestas protestijatele ligipääsu interneti teel saadud annetustele. Veokijuhid on kogunud internetiplatvormi GiveSendGo kaudu üle kaheksa miljoni USA dollari (seitsme miljoni euro). Varem visati nad väidetava reeglite rikkumise eest välja platvormist GoFundMe.

Eile rääkisid oma Kanada kolleegidega USA sisejulgeolekuminister ja transpordiminister, kes kutsusid neid üles „kasutama föderaalvõimu selle olukorra lahendamiseks meie ühisel piiril ning andma täielikku toetust meie sisejulgeolekuministeeriumile ja transpordiministeeriumile”, teatas Valge Maja ametnik.

„Me oleme põhimõtteliselt keskendunud blokaadi lõpetamisele Ambassador Bridge’il ja teistes sisenemispunktides,” lisas ametnik.

Ambassador Bridge on nüüd osaliselt suletud olnud neli päeva.

Windsori politsei Kanada poolel saab lisajõude mujalt, et leida rahumeelne lahendus, teatati Twitteris.

„Kui protestijad ei lahku, peab olema tee edasi. Kui see tähendab nende füüsilist liigutamist, tähendab see nende füüsilist liigutamist, ja me oleme valmis seda tegema,” ütles Windsori linnapea Drew Dilkens CNN-ile. „Kuigi mõne jaoks võib olla rahuldust pakkuv näha meeleavaldajate jõuga liigutamist, võib selline tegevus olukorra tuliseks ajada ja kindlasti põhjustada seda, et siia tuleb rohkem inimesi, ja proteste lisada ja me ei taha riskida täiendava konfliktiga.”

USA pool piiri asuva Michigani osariigi kuberner Gretchen Whitmer kutsus samuti võime sekkuma, öeldes: „See annab löögi palgatšekkidele ja tootmisliinidele. See on vastuvõetamatu.”

Kaks nädalat on veokijuhid blokeerinud piiripunkti ka Couttsis, mis asub Kanada Alberta provintsi ja USA Montana osariigi piiril.

Eile levisid protestid kolmandasse piiripunkti Kanada Manitoba provintsi ja USA Põhja-Dakota osariigi vahel.

Maailma suurim autotootja Toyota on peatanud tootmise kolmes tehases Ontarios. Samuti on töö peatunud Fordi mootoritehases ning Chrysleri omanik Stellantis teatas, et komponentide puudus on mõjutanud töövahetusi nende Ontario tehases.

Teisel pool piiri teatas General Motors, et on olnud sunnitud jätma ära kaks töövahetust oma Michigani tehases, kus toodetakse linnamaastureid.

Valge Maja kõrgetasemeline majandusnõunik Brian Deese ütles MSNBC-le, et Bideni meeskond teeb reaalajas tööd kaupade ümbersuunamiseks raudteele, teistele sildadele või veetranspordile, kuigi see on puudulik lahendus.

Ottawa võimud teatasid eile, et seni on vahistatud 25 inimest ja kirjutatud 1775 trahvikviitungit.

Ottawa elanikel on soovitatud võimalusel kesklinnas käimist vältida. Eile sõitis veokite kolonn kaks tundi aeglaselt ümber Ottawa lennujaama, püüdes häirida selle tegevust.

Ottawa politsei teatel on nende häirekeskus üle ujutatud valekõnedega, millest enamik tuli USA-st.

USA sisejulgeolekuministeerium teatas, et Kanada protestijaid ahviv kolonn võib lähipäevil startida Californiast Washingtoni suunas.

Need protestijad võivad häirida ka USA üht suurimat spordiüritust, Ameerika jalgpalli finaalmängu Super Bowli, mis toimub pühapäeval Los Angeleses.

Samuti võivad protestijad häirida president Bideni kõnet olukorrast riigis, mis on plaanis 1. märtsil.

Jaga
Kommentaarid