FSB otsib koos Venemaa siseministeeriumi ja uurimiskomiteega taga inimesi, kes on 2021. aasta lõpus ja 2022. aasta alguses pannud internetti üles pommiähvardusi haridus- ja tervishoiuasutuste, võimu- ja juhtimisorganite ning transpordiinfrastruktuuri vastu Venemaal, Aserbaidžaanis, Armeenias, Valgevenes, Kasahstanis, Moldovas ning niinimetatud Donetski ja Luganski rahvavabariikides, vahendab RIA Novosti.

FSB teatas, et kurjategijate eesmärk on olnud olukorra destabiliseerimine Venemaal ja naaberriikides ning raha väljapressimine.

„Venemaa ja välismaa õiguskaitseorganite ühise töö käigus on kindlaks tehtud, et nimetatud kriminaalses tegevuses on osalenud niinimetatud swatting’u internetikogukondade liikmed ning selle organisaatorid ja administraatorid olid Ukraina kodanik Ossiptšuk, Anton, sündinud 2003. aastal, pärit Volõõnia oblastist, õpib Ukraina rahvuslikus tehnikaülikoolis (Kiiev) informatsioonijulgeoleku teaduskonnas, ja tema kaasosalised,” teatas FSB.

Lisaks sellele vahistati FSB teatel mitmetes Venemaa regioonides swatting-kogukondade 14 liiget, keda ähvardab kaheksa aastat kolooniat.

Pommiähvarduste laine algas Venemaal 2019. aasta lõpus ning see on puudutanud kohtuid, kaubanduskeskusi, metroojaamu, lennu- ja raudteeinfrastruktuuri, koole ja raviasutusi. Viimastel kuudel on need sagenenud. Ühtki pommi pole leitud.