„Reaalsus on, et me ei saa ignoreerida 100 000 sõduri koondamist Ukraina piirile ning katseid õõnestada Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Sõda Ukrainas oleks fundamentaalselt katastroof Venemaa ja Ukraina rahva ja Euroopa julgeoleku jaoks,” ütles Truss BBC Newsi vahendusel.

Truss lisas, et NATO on selgeks teinud, et igasugusel sissetungil oleksid „massiivsed tagajärjed ja ränk hind”.

Truss kutsus Lavrovi loobuma külma sõja retoorikast ja astuma diplomaatilisele teele Ukraina kriisi leevendamiseks.

Trussi sõnul saab tugevdada julgeolekut kõigi jaoks, kui Venemaa võtab osa „sisulistest aruteludest”.

„Venemaa võiks arendada oma positsiooni P5 (ÜRO julgeolekunõukogu alalised liikmed – toim) liikmena, loobudes külma sõja retoorikast ja astudes selle asemel sisulisse arutellu NATO-ga Euroopa julgeoleku parandamiseks,” ütles Truss. „Need arutelud peavad austama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, nagu Venemaa vabatahtlikult allkirjastas 1994. aasta Budapesti memorandumis. Kui neid põhimõtteid austatakse, usun ma, et me suudame tänastel läbirääkimistel edasi liikuda, et tugevdada julgeolekut kõigi jaoks.”

Lavrov ütles, et Suurbritannia ja Venemaa peavad oma suhted normaliseerima, aga see peab toimuma vastastikku lugupidava dialoogi kaudu.

„Mis puutub ideoloogilistesse lähenemistesse, ultimaatumitesse, ähvardustesse, siis see on tee eikuhugi,” ütles Lavrov, lisades, kui Suurbritannia tahab suhteid parandada, tuleb Venemaa vastu, sest „me ei saa olla rahul meie suhete kehva seisuga”.

Kohtumisejärgsel pressikonverentsil ütles Lavrov ajakirjanikele, et Vene vägede liikumine on „tekitanud Läänes palju hüsteeriat”.

Lavrovi sõnul tahab Venemaa oma julgeolekumuredele konkreetseid vastuseid, mitte ainult sõnu.

„Tänased läbirääkimised aitasid meie Briti partneritel mõista, kui tähtsad kõik need küsimused Venemaa jaoks on,” ütles Lavrov.

Suhted Ühendkuningriigi ja Venemaa vahel jätavad Lavrovi sõnul palju soovida ja on viimaste aastate madalaimas seisus. „See ei ole meie süü,” lisas Lavrov.

Truss ütles pressikonverentsil, et Venemaa valitsuse agressioon Ukraina vastu õõnestab tõsiselt Venemaa positsiooni maailmas.

Truss hoiatas pikale veniva konflikti eest, aga ütles, et Venemaa jaoks on olemas ka alternatiivne tee.

„Venemaal on olemas valik, mis võib anda tulemuseks parema tuleviku Euroopa, Venemaa ja Vene rahva jaoks,” ütles Truss.

Trussi sõnul on kaalul Euroopa tulevik, rahu ja stabiilsus.

„Venemaal on veel aega lõpetada oma agressioon Ukraina vastu ja asuda diplomaatia teele, aga NATO ütleb väga selgelt, et kui seda teed ei valita, tulevad Venemaa, Ukraina ja kogu Euroopa jaoks rängad tagajärjed,” ütles Truss.

Lavrov ütles aga, et USA ega Ukraina ise ei usu Venemaa sissetungi.

„Kahjuks on meie katsed end arusaadavaks teha olnud kurtidele kõrvadele,” ütles Lavrov. „Meie partnerid kas ei ole teadlikud faktidest või ignoreerivad neid meelega.”

Lavrovi sõnul ei püüa Venemaa kelleltki midagi välja pressida ega kedagi ähvardada, hoopis Venemaad ähvardatakse, sealhulgas on seda teinud Truss Briti parlamendi alamkojas.

Mingit Vene agressiooni Ukraina vastu ei ole Lavrovi sõnul olnud.

Trussi sõnul ütles Lavrov talle, et Venemaal ei ole plaane Ukrainasse sisse tungida.

„Me peame nägema, et nendele sõnadele järgneksid teod,” ütles Truss. „Me peame nägema, et sõdurid ja tehnika, mis on paigutatud Ukraina piirile, liigutataks mujale. Praegu on see väga ähvardavas asendis.”

Lavrov ütles, et Vene väed naasevad oma baasidesse pärast õppusi Valgevenes.

Lavrov kuulutas, et see ei ole Venemaa, kes on pingeid õhutanud, vaid Lääs.

„Te ignoreerite kõiki meie avaldusi,” ütles Lavrov. „Paistab nagu ei oleks Venemaal rahvusvahelisel areenil samu õigusi kui Ühendkuningriigil.”

Lavrov süüdistas Lääne poliitikuid Ukraina kasutamises „karguna” oma reitingute parandamiseks.