See järgnes mitmele Washington Posti artiklile, milles kirjeldati, kuidas Trump dokumentidega ümber käis, näiteks rebis neid puruks. Ühel juhul, mille kohta on olemas kinnitus, korraldas ametkond 15 kasti dokumentide Trumpi Floridas asuvast Mar-a-Lago kuurordist äratoomise pärast seda, kui Trumpi esindajad olid need seal avastanud ja NARA-t teavitanud, vahendab Associated Press.

Washington Posti teatel palub NARA justiitsministeeriumil uurida, kas Trump on rikkunud seadust nimega Presidential Records Act, mis nõuab, et kõik dokumendid antaks pärast presidendi ametist lahkumist üle rahvusarhiivi.

NARA ja justiitsministeerium asja ei kommenteerinud.

Meedia „iseloomustus minu suhte kohta NARA-ga on valeuudis. Asi oli täpselt vastupidi! Oli suur au teha koostööd NARA-ga, et aidata Trumpi pärandit ametlikult säilitada,” teatas Trump ise.

Arhiiv tunnistas siiski sel nädalal, et Trumpi esindajad tegid NARA-ga koostööd ja olid leidnud dokumente, mida poldud pärast Trumpi administratsiooni lõppu rahvusarhiivile üle antud. NARA korraldas nende transpordi Washingtoni, aga selle esindajad Mar-a-Lagot ei külastanud.

NARA teatel otsivad Trumpi esindajad jätkuvalt dokumente, mille koht oleks rahvusarhiivis.

Küsimused Trumpi dokumentidega ümberkäimise kohta ulatuvad tagasi 2018. aastasse, kui väljaanne Politico teatas, et Trumpi abid kleepisid seaduserikkumise kartuses teibiga kokku Trumpi puruks rebitud dokumente.