Riigipea tervitas kolmapäeval Leedus viibiva Saksamaa juhitava lahingugrupi uut rotatsiooni. NATO rahvusvahelise pataljoni sõdurid, relvastus ja varustus paigutati sinna esmakordselt 2017. aastal. Õige pea hõlmab see veel täiendavat 350 Saksa sõdurit vastuseks Vene vägede koondamisele Ukraina piiride lähistele, vahendab Reuters.

USA on paigutanud Leetu samuti umbes 500 sõjaväelasest koosneva väekontingendi, mis täiendab NATO jõupingutusi Venemaa heidutamiseks alliansi idatiival.

"Otseloomulikult räägime USA-ga, et USA rotatsiooniväed oleksid alaliselt Leedus," ütles Nauseda pressikonverentsil Rukla sõjaväebaasis.

"See oleks parim täiendus julgeolekule ja heidutusele, mida NATO saaks anda mitte ainult Leedule, vaid kogu piirkonnale," märkis ta.

Venemaa väidab, et sel ei ole kavas naaberriike rünnata, ometi taotleb Kreml alliansi lahkumist Balti riikidest ning jätkab vägede koondamist Ukraina piiride lähedusse. NATO väitel paikneb seal juba enam kui 100 000 Vene sõdurit.

Washington ja Brüssel ähvardavad Kremlit karmide sanktsioonidega, mis kehtestataks, kui president Vladimir Putin peaks otsustama Ukrainat rünnata. Ühtlasi saadab USA juba lähiajal Poolasse ja Rumeeniasse 3000 sõdurit.

NATO sõjalise komitee esimees Rob Bauer ütles esmaspäeval, et kui Vene väed pärast kavandatud õppust Valgevenest ei lahku, viib allianss rohkem vägesid Baltimaadesse ja Poolasse.

Holland teatas kolmapäeval, et suurendab oma panust Leedus paiknevasse NATO lahingugruppi, saates riiki täiendavalt 80 sõjaväelast.

NATO liitlaste üksused paigutati Balti riikidesse ja Poolasse vastuseks Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare annekteerimisele Venemaa poolt 2014. aastal.

NATO asepeasekretär Mircea Geoana ütles kolmapäeval Rukla sõjaväebaasis, et alliansi idaosas on lähetustel kokku ligi 5000 NATO liitlaste sõdurit.

"Tugev heidutus ja kaitse koos dialoogi ja diplomaatiaga on võtmetähtsusega meie rahvaste kaitsmisel üha võitluslikumas maailmas, kus seisame taas silmitsi Venemaa agressiivse retoorika ja jõuhoiakutega," lausus Geoana.