Olen ligi kümme aastat vedanud noorte äriideede arendamise programmi STARTERpärnu. Programmi nimi on aja jooksul muutunud, aga sisu on olnud alati sama – aidata tulevasi ettevõtjaid nende esimestel sammudel. See on nagu ettevõtluse katselabor, kus võid turvalises keskkonnas oma esimesed sammud astuda, et mõista, kas see teekond on üldse sinu jaoks.

Nende aastate jooksul olen kohanud väga häid meeskondi ja veel paremaid inimesi. Neil kõigil olid suured unistused, kuid vaid vähesed on asunud oma unistuste poole teele, sest tundmatusse suundudes astub pidurile hirm. Siin on mõned levinumad hirmud, mis aitavad sul oma esimese äri kindlasti tuksi keerata või üldse mitte alustada.

1. Ma parem ei hakka. Ma ju ei tea ettevõtlusest midagi.

Siis on aeg õppida. Selleks on lõputult võimalusi. Loe raamatuid, kuula podcast’e, mine kooli, osale STARTERi programmis, Garage48 häkatonil või kandideeri Ajujahi konkursile. Võimalusi on lõputult.

2. Ma hullult tahaks midagi teha, aga mul pole ühtegi ideed.

Ära muretse! Osale STARTERi avaüritusel või võta osa mõnest muust üritusest, kus alustajad kohtuvad. Kui ideid ikka ei tule, leidub alati kuskil keegi, kellel on suurepärane idee, aga puudub meeskond. See võib olla sinu võimalus.

3. Mu idee on nõme! Selline asi on juba olemas.

Väga raske on praegusel ajal leida ideed, mis oleks täiesti ainulaadne. Ära anna alla lihtsalt sellepärast, et keegi juba teeb midagi sarnast. Kui otsid, siis leiad võimaluse, kuidas teha sama asja veel paremini. Pealegi … kui sa tõesti leiad väärt idee, millega keegi veel ei tegele, sörgivad konkurendid nagunii peagi sabas. Sa pead lihtsalt olema parem oma kõige tulisemast konkurendist.

4. Ma ei saa üritustel osaleda ja oma ideest rääkida. See varastatakse ära!

Keegi ei hooli sinu ideest rohkem kui sina ise. Suurem osa inimestest on piisavalt laisad, et mitte midagi ette võtta, ja ettevõtlikel jätkub tegevust juba küllalt. Neil pole aega. Idee ilma teostuseta ei maksa midagi. Kui otsustad oma ideed teistega jagada, avastad, et inimesi, kes tahavad sind aidata, on kordades rohkem kui neid, kes tahaks su ideed varastada. Ja kui keegi lõpuks varastabki, siis loe uuesti punkti nr 3.

5. Ma teen parem üksi. Ma ei kavatse oma edu jagada.

Jah! On olnud neid, kes on üksi suuri asju teinud, aga enne, kui lõplikult otsustad, mõtle korra veel. Üksi jõuad kiiresti, koos jõuad kaugele. Ettevõtet käivitades ja turul oma kohta otsides pöörled meeletul kiirusel keset lagedat teadmatust. Vastu tuleb võtta kiireid otsuseid ja teinekord sõna otseses mõttes sõitval autol mootorit vahetada. Meeskonnaga koos on seda kõike lihtsam teha.

Kui sind hoiab tagasi miski, mida ma siin artiklis veel ei puudutanud, siis osale ükskõik millisel STARTERi avaüritusel ja näed, et muretsemiseks ei ole põhjust. STARTERi eesmärk ei ole igast osalejast ettevõtja vormimine. Programm annab sulle aimu, mida tähendab ühe ettevõtte käivitamine, ja varustab sind väärt tööriistadega, mis on kasulikud nii tööl kui ka eraelus. Sõltumata sellest, kas otsustad ettevõtjaks hakata või mitte. See on lihtsalt üks võimas kogemus, mida mujalt nii lihtsalt ei leia.

Edu ja Tegu STARTER toimub semestripõhiselt ning 2022. aasta kevadel on töötoad Tallinnas, Tartus, Kohtla-Järvel ja Haapsalus. Oodatud on nii gümnasistid, kutsekooli õppurid kui ka tudengid.

Vaata avaürituste toimumisaegasid, kava ja muud lisainfot: www.starteridea.ee.

Meeskond Harbour. Vasakult Krista Zõhtsõk, Nikkie Päärsoo, Liisu Maidi Varik, Sander Sink

STARTERpärnu programmi meeskond Harbour: „Alguses tundus mõte selge ja tehtav, kuid ajapikku selgus, et lahenduse loomiseks peame nägema kõvasti rohkem vaeva kui planeeritud. Hetkeks kahtlesime, kas keegi peale meie ka usub ideesse või vajaks sellist lahendust. STARTERi mentorite toetus andis meile julgust ja kindlustunnet, et meie ideel on siiski lootust realiseeruda. Kontakteerusime ka sadamatega, kes kinnitasid, et sellist lahendust nagu meie meeskond arendab, on tõesti vaja ja oodatakse. Me soovime nimelt luua väikelaevadele kaikohtade broneerimise süsteemi. Plaan on tuua ka kõige väiksemad kaikohad turule, kus need saaksid seismise asemel omanikule lisatulu tuua ja vähendada töömahtu. Idee pitch’imine mentorite ja žürii ees tundus algselt hirmuäratav, kuid pärast mitmeid kordi esitlemist kasvas julgus ja enesekindlus. Kindlasti tahame jätkata idee elluviimisega, kuna näeme, et sellel on lootust muuta tarbijate elu mugavamaks ja lihtsamaks.”

Ettevõtlus- ja karjääriõppe programm Edu ja Tegu toetab koole ettevõtlus- ja karjääriõppe rakendamisel, samuti Junior Achievement Eesti õpilasfirmade ja Ettevõtliku Kooli haridusprogrammiga liitumisel. Edu ja Tegu programmi viib Euroopa Sotsiaalfondi toel ellu Haridus- ja Noorteamet. Vaata lähemalt: www.ettevõtlusõpe.ee.

Jaga
Kommentaarid