Härma sõnas, et nakatumisnumbrid on veel kasvutrendis, kuid prognoosi kohaselt võivad need sel nädalal juba langema hakata. Ta märkis, et on oht, et haiglaravis jõutakse kriitilise tasemeni kahe-kolme nädala pärast.

Terviseamet andis välja soovituse, et alates sellest nädalast ei peaks need, kes saanud positiivse antigeeni kiirtesti, seda PCR-testiga üle kinnitama. Ta toonitas aga, et Euroopa Liidus kehtiva läbipõdemistõendi annab ainult positiivne PCR-test, seega vajadusel saab PCR-testi ikka teha.

Härma kommenteeris ka piirangute leevendamist, öeldes, et need otsused tehti ajal, mil prognoosid olid paremad. „Täna on võimalik, et realiseerub pessimistlik stsenaarium,“ sõnas ta ja lisas, et terviseameti hinnangul on mõistlik edasiste leevenduste üle arutada siis, kui haiglaravi trend on languses.

Altmets märkis, et haiglates on küll valdavalt vanemaealised patsiendid, kuid hospitaliseeritute seas on ka 40-aastaseid. Ta lisas, et ilmselt tuleb lähiajal haiglakohti COVID-haigetele juurde teha.

„Teame, et haiglasse satub 1% nakatunutest,“ ütles Altmets teiste riikide kogemusele tuginedes. Tema sõnul on aga raske öelda, kas haiglaravi tipp on Eestis nüüdseks juba saavutatud või mitte. Ta ütles, et veebruari keskpaigas võib haiglas olla 500 koroonapatsienti.

Haiglates on varemgi olnud 500 ja enam koroonapatsienti, kuid eelmistes lainetes ei ole olnud sellist haiglatöötajate defitsiiti nagu praegu, seega oleks nüüd 500 patsienti kriitiline piir, rääkis Altmets.

Ida-Tallinna keskhaigla teatas, et katkestab plaanilise ravi pakkumise töötajate haigestumise tõttu.

Jaga
Kommentaarid