Meeleavaldus on olnud enamasti rahumeelne, aga kohalikele elanikele närvidele käiva pideva signaaliandmise tõttu kehtestas kohus eile Ottawa kesklinnas ajutise signaaliandmise keelu, vahendab Reuters.

Niinimetatud „vabaduse konvoi”, mis sai alguse protestist USA piiri ületavate veokijuhtide vaktsineerimiskohustuse vastu, on muutunud meelsuse väljendamiseks peaminister Justin Trudeau tervishoiualaste meetmete vastu üldiselt.

Trudeau, kes ilmus eile üle pea nädala pärast ise koroonaviirusega nakatumist taas avalikkuse ette, ütles, et protestid peavad lõppema. Trudeau mõistis hukka ka meeleavaldajate taktika.

„See on lugu riigist, mis tuli sellest pandeemiast läbi, olles ühtne, ja mõned inimesed, kes karjuvad ja lehvitavad haakriste, ei defineeri, kes kanadalased on,” ütles Trudeau.

Ottawa politseiülem Peter Sloly ütles eile, et protestijate aktiivsus on vähenenud. Möödunud nädalavahetusel luges politsei kokku tuhat veokit ja 5000 protestijat, nädal varem aga 3000 veokit ja 10 000–15 000 protestijat, lisas Sloly.

„Me teeme neil olemise tuliseks igal viisil, kuidas saame,” ütles Sloly ajakirjanikele. „Ma küsime suurt lisa ressurssidele järgmise 72 tunni jooksul.”

Eile kehtestas kohtunik kümnepäevase tõkendi, mis keelab autosignaali andmise Ottawa kesklinnas. Kaebus esitati Ottawa kesklinna elanike nimel. Mõned neist ütlevad, et ei tunne end kodukandis ohutult.

Kanada valitsuse veebilehel öeldi, et Kanadat ja USA-d ühendav tähtis maanteesild Ambassador Bridge oli eile ajutiselt mõlemal suunal suletud. Windsori-Detroidi piiripunkt on tihedaima liiklusega piiripunkt Põhja-Ameerikas.

Politseiülema asetäitja Steve Bell ütles eile, et politsei on saanud teateid ähvarduste kohta avaliku elu tegelastele kogu protestiaktsiooni käigus, mida jätkuvalt uuritakse.

Ottawa politsei on saanud abi sadadelt kolleegidelt mujalt, aga sellest ikkagi ei piisa. Ottawa linnapea Jim Watson palus eilses kirjas Trudeaule ja avaliku ohutuse ministrile Marco Mendicinole lisajõude.

„See okupeerimine on muutunud meie naabruskondade agressiivseks ja vaenulikuks okupeerimiseks,” kirjutas Watson. „Inimesed elavad hirmus ja neil on õudne. Signaaliandmist nimetas Watson psühholoogiliseks sõjaks.

Linnas on näha ka kohalike elanike vastulauseid protestijatele. Akendel olid sellised kirjad nagu „MINGE KOJU, LOLLPEAD” ja „VAKTSIINID PÄÄSTAVAD ELUSID”.

„Me ei saa lubada vihasel rahvahulgal ümber pöörata kurssi, mis päästab jätkuvalt elusid, sellel viimasel lõigul. See ei tohiks kunagi olla pretsedent, kuidas Kanadas poliitikat teha,” ütles Mendicino.

„Millal lõpetab peaminister enese peitmise, näitab end kanadalastele, näitab juhirolli ja koristab segaduse, mille on tekitanud?” küsis opositsioonilise konservatiivse partei juhi kohusetäitja Candice Bergen, kes on meeleavaldajatele toetust avaldanud.

Pühapäeva õhtul hakkas politsei ära viima meeleavaldajate kütusevarusid.

Hästi organiseeritud varustusahelat pidi on kohale toodud muu hulgas mobiilsed saunad, väliköök ja batuudid lastele. Osaliselt on neid finantseerinud kaasatundjad USA-st.

Protestijaid on kiitnud USA endine president Donald Trump ja Tesla tegevjuht Elon Musk.

Nädalavahetusel oli meeleavaldusi ka teistes Kanada linnades, sealhulgas suurimas linnas Torontos, ja toimus ka vastumeeleavaldusi.

Jaga
Kommentaarid