Vilniuses peetud pressikonverentsil kõneles NATO sõjalise komitee esimees võimalusest suurendada liitlasvägede kohalolu Balti riikides ja Poolas. Tema sõnul oleneb see vägagi sellest, kas Venemaa jätkab vägede hoidmist Valgevenes - praeguse hinnangu kohaselt on Leedu kagunaabri juures 30 000 Vene sõdurit.

Bauer korrutas teiste NATO ja USA ametnike poolt viimastel päevadel öeldut, et vägede koondumise tempot arvestades võib Venemaa olla täiemahuliseks rünnakuks Ukraina vastu käesoleva kuu lõpuks.

Balti riike peetakse silmas

Leedust ja teistest Balti riikidest kõneledes rõhutas Bauer, et NATO fookus ei ole ainult Ukraina peal. "Me vaatame jätkuvalt kogu allianssi, Arktikast Vahemereni, Atlandi ookeanist idapiirini. Ma arvan, et see on tähtis sõnum Leedu rahvale, sest me mõistame leedukate, Balti riikide ja Poola muret."

Baueri hinnangul on küsimus Balti riikide turvalisest õigustatud, kuna Vene vägede koondumine Valgevenes on murettekitav. Küll aga ei nähta Venemaa kavatsust Balti riike rünnata - teisisõnu ei nähta, mis oleks Venemaa initsiatiiv, või mida Baltimaade vastasest agressioonist võidetaks.

"Kas on märke, et Venemaal või Valgevenel on siht Baltimaid, eriti Leedut, kahjustada? Praeguse hetkeni me seda kavatsust ei näe," sõnas Bauer.