Esimesed olulised karjäärivalikud peavad noored tegema juba põhikooli lõpus. Selleks, et nad saaksid teha valikuid teadlikumalt, tuleb kasuks kokkupuude töömaailmaga ja tutvumine eri ametitega.

Üks võimalus selleks on algatus „Tööle kaasa!“, millega kutsutakse tööandjaid, lapsevanemaid ja koole koostöös looma lastele ja noortele tööeluga tutvumiseks uusi võimalusi.

Juba viiendat korda korraldab „Tööle kaasa!“ algatust kaubandus-tööstuskoda koos töötukassa, haridus- ja teadusministeeriumi, haridus- ja noorteameti ning Eesti karjäärinõustajate ühinguga.

Töömaailmas toimuv lastele selgemaks

Tööle kaasa, Silberautos kliendinõustamist proovimas

21. veebruaril 2022 avavad Eesti ettevõtted oma uksed töötajate lastele, et neil oleks võimalus vanemate töö ja töökeskkonnaga lähemalt tutvuda. Kui seda teha teadlikult ja eesmärgistatult, on ka tulemus parem. Lapsevanem on kõige lähem lüli lapsele töömaailma tutvustamisel.

„Tööle kaasa!“ algatus on suunatud 1.–9. klasside õpilastele, kuid soovi korral võib loomulikult kaasata ka noorema või vanema vanuseastme õpilasi. Tööandjale loob algatus võimaluse tutvustada lastele ja noortele oma valdkonda, panustada järelkasvu ning olla avalikkuses märgatud kui sotsiaalselt vastutustundlik ja peresõbralik ettevõte.

Tööle kaasa, Swedbankis koosolekul
Algatuse käigus saab noor teadlikumaks töömaailmas toimuvast ning mõistab, miks erinevad tööd on vajalikud ja et iga töö tegija on oluline. Lisaks saab noor teada ja ise kogeda, milline näeb välja tema ema või isa igapäevatöö ehk milline on lapsevanema tööpäev ja -keskkond, töö sisu ja selle väärtus.

Mida pakub algatuses osalemine lapsevanemale? Kindlasti on see konkreetne ja praktiline võimalus teha koostööd kooliga ning avada selle kaudu lapsele tööelu eri tahke ja väärtusi. Samuti saab aidata lapsel mõista, mille põhjal teha haridustee ja tööeluga seotud teadlikke valikuid. Vähem oluline pole seegi, et tegemist on põneva võimalusega koos lapsega aega veeta.

Eelmisel aastal osales 4000 õpilast ja 1000 tööandjat

Tööle kaasa, lennujuhtimiskeskus

Üle Eesti toimus „Tööle kaasa!“ 2021. aasta veebruaris neljandat korda. Igal aastal on algatuse tuntus ja osalejate arv kasvanud. Suur osalejate huvi ja positiivne tagasiside nii tööandjatelt kui ka koolidelt annavad kindlust, et ettevõtmisega tuleb jätkata.

Eelmistel aastatel osalesid algatuses koolid ja tööandjad üle Eesti, nii suured kui ka väikesed ja väga erinevatest tegevusvaldkondadest. Oli tööstus- ja tootmisettevõtteid, kaubandusettevõtteid, toitlustusettevõtteid, avaliku sektori asutusi jpt, kus noored said tutvuda seinast seina ametitega.

Mõnes ettevõttes andis algatuses osalemine käegakatsutavaid tulemusi juba samal aastal – töötajate lapsed hakkasid valdkonna vastu rohkem huvi tundma ja tulid ettevõttesse suveks tööle või läksidki alaga seotud eriala õppima.

Rõõmustavalt positiivne tagasiside

Osalenud ettevõtete ja koolide arvates on sellist algatust väga vaja ning kõige rohkem toodi välja seda, et osalemine tõi töökeskkonda palju positiivset energiat ja elevust ning tõstis motivatsiooni. Boonuseks on seegi, et algatus andis tööandjatele võimaluse oma valdkonda lähemalt tutvustada.

Tagasisides toodi välja sedagi, et korraldajate loodud juhendid nii koolile kui ka tööandjale, kuidas „Tööle kaasa!“ päeva paremini ette valmistada ja korraldada, olid väga suureks abiks. Samuti selgus, et mõnes ettevõttes andis algatuses osalemine käegakatsutavaid tulemusi juba samal aastal – osalenud töötajate lapsed hakkasid valdkonna vastu rohkem huvi tundma ja tulid ettevõttesse suveks tööle või läksidki alaga seotud eriala õppima.

Tööle kaasa, tutvumispäev Töötukassa Pärnumaa osakonnas

Koolidest osaleti peamiselt üksikute klasside kaupa, nii et „Tööle kaasa!“ raames läks iga laps oma vanema tööga tutvuma ja hiljem vahetati koolis kogemusi. Oli ka koole, kes osalesid kogu kooliperega. Samuti oli koole, kus õpilased käisid tutvumas oma vanemate tööga, aga kool kui organisatsioon ise registreerus ka ise tööandjana ehk siis kõik kooli töötajad võtsid oma lapsed tööle kaasa, et tutvustada eri ameteid koolis.
Jaga
Kommentaarid