Eesti, Läti ja Leedu on saanud USA-lt loa edastada Ukrainale oma arsenalist USA päritolu relvasid. Iisraeli puhul aga sellist lootust pole. Juudiriigi ametnikud on väidetavalt ennatlikult teatanud, et Iisraelist ostetud relvasid nemad Ukrainale loovutada ei luba.

Iisraeli kaitseministeerium on seni keeldunud teemat kommenteerimast.

Väidetav ennatlik keeldumine tuleneb portaali teatel Iisraeli soovist hoida Venemaaga neutraalseid suhteid. Juba aastaid on Iisrael keeldunud oma relvi Ukrainale müümast.

Kui Berliin keelas Eestil saata Ukrainasse saksa päritolu haubitsaid, siis Iisraeli puhul on potentsiaalselt juttu Spike tankitõrjesüsteemist. Eesti sõlmis Iisraeli-Saksamaa ühisfirmaga hankelepingu Spike LR pikamaa tankitõrjesüsteemi ostmiseks aastal 2019. Ajalooliselt ühe esimese relvahanke sõlmis Eesti samuti Iisraeliga, ostes sisse Galil automaate, mis tänaseks seisavad täiendreservi ning asendusrelva funktsioonis.

Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Susan Lilleväli sõnas täna Delfile, et Eestil pole plaanis Iisraelist hangitud relvastust Ukrainale annetada. Samuti lükkas kaitseministeerium ümber portaali väite, nagu oleks nad Iisraelilt sellise sisuga ennatliku keelu saanud.

Läti kaitseministeeriumi esindaja ütles samuti rahvusvahelisele meediale, et Läti ei ole plaaninud Ukrainasse saata relvi, mis on valmistatud Iisraelis. Sama ütles ka Leedu esindaja.

Iisrael pole Ukrainale viimase kümne aasta vältel kordagi relvi müünud. Seejuures on Ukraina püüdnud leida riigiga kokkulepet, et hankida raketikaitsesüsteemi Iron Dome.

Iisraeli huvi hoiduda Kremlit ärritamast ning seista võimalike relvatarnete vastu Ukrainale on seotud riigi vajadusega kaitsta end Iraani päritolu relvade vastu, mida toob Süüria ning Liibanoni kaudu riiki terrorirühmitus Hezbollah.