Baltic Media Alliance-i (BMA) kaasomanik Oleg Solodov ning tema eestlasest äripartner Margus Merima tunnistasid kohtus sanktsioonide rikkumist, vahendas prokurör Aldis Lasmanis uuriva ajakirjanduse keskusele Re:Baltica.

Kohus mõistis mõlemale mehele välja 25 000-eurose trahvi ning nendega seotud ärid - Lätis registreeritud BMA ja ÜK-s registreeritud B.M.A Ltd - peavad mõlemad tasuma riigikassase 3,18 miljonit eurot, vahendas LETA.

“Mul on hea meel, et me suutsime koguda piisavalt asitõendeid, et keeruline kaasus lõpuni viia. Tulud Läti riigikassale on märkimisväärsed,” ütles Lasmanis Re: Balticale.

BMA miljonitesse eurodesse küündivad varad külmutati uurimise alguses, mistõttu pole võimalik, et ettevõte jätab trahvi tasumata.

Siiski jääb nii Soldovile ja Merimale võimalus otsus edasi kaevata. Solodovi ei õnnestunud ajakirjanikel kätte saada, Merima keeldus Delfiga suhtlemisest. “Nagu varasemalt, ei jaga ma kommentaare,” sõnas ta.

Juhtum jõudis avalikkuse ette 2020. aasta veebruaris, kui Läti ja Eesti kaitsepolitsei üheaegselt otsisid läbi BMA kontorid Tallinnas ning Riias. Ärimeestele esitati kahtlus sanktsioonide rikkumises. BMA koondas oma töötajad ning võttis ajutiselt eetrist maha Pervõi Baltiskii Kanali (PBK). Siiski hakati PBK sisu taas näitama uuel eetrisagedusel teiste litsenside kaudu. Litsenside vahetuse tõttu vähenes aga PBK auditooriumi suurus ning mõjukus. Läti on PBK-le kohaldanud eetrikeeldu, Eesti seda teinud ei ole.

Varasem Re: Baltica ja Delfi uurimine on näidanud, et asja keskmes on Vene oligarh Juri Kovaltšuk. Euroopa liit on pannud Kovaltšuki koos kümnete teiste Venemaa kõrgete ametnike ja ärimeestega sanktsioneeritud isikute nimekirja seoses Venemaa tegevusega Krimmis. Euroopa Liit on krjeldanud Kovaltšuki kui Putini pikaaegset tuttavat ning edastanud, et Kovaltšuk lõikab kasu tutvustest Venemaa juhtidega.

Kovaltšuk on Bank Rossija juhatuse esimees ja suurim aktsionär. Pank omakorda omab osakuid Kovaltšuki National Media Groupis (NMG). NMG kontrollib telekanaleid, mis edastavad aktiivselt sisu, mis toetab Vene valitsuse Ukrainat destabiliseerivat poliitikat.

Alates aastast 2014 kui Venemaa Krimmi annekteeris, on BMA, millel on edastusõigused Ren TV-l, NTV Miril ja mitmel teisel Vene päritolu telekanalil Baltikumi telesagedustel, süüdistatud Venemaa mõjutuses.

Kanaleid on peetud Kremli propagandatööriistadeks, mis on pakkunud platvormi Vene-sõbralikele Baltikumi poliitikutele. PBK Eesti püsikülalised on Tallinna linnavalitsuse juhtpoliitikud.

2020. aasta veebruaris leidis Ühendkuningriikide meedia valvekoer Ofcom, et BMA telekanalid on rikkunud erapooletu kajastamise kohustust kuuel korral, kajastades Ukraina ja Baltikumi ning Skriptali mürgitamisega seotud sündmusi. BMA-le tehti 20 000-naelane rahatrahv. Sarnastel põhjustel on Läti ja Leedu meedia järelvalve organid BMA telekanalid ajutiselt televõrgus keelustanud. BMA on oma sisu teiste litsentside kaudu uuesti eetrisse suunanud.

Lähemalt saad lugeda Eesti Päevalehe 2020. aastal kevadel ilmunud loost.