„Seoses föderaalvõimude ja Tšetšeeni vabariigi juhi Ramzan Kadõrovi vahel kujunenud erisuhetega ning silmas pidades arvukaid isiklikke ähvardusi, mis on viimasel ajal tehtud Tšetšeeni vabariigi väljapaistvate esindajate poolt Novaja Gazeta vaatleja Jelena Milašina aadressil, langetas toimetus otsuse Jelena Milašina väljapoole Venemaa piire saatmise kohta,” öeldakse Novaja Gazeta veebilehel tehtud avalduses, vahendab Interfax.

Märgitakse, et Milašina järgib toimetuse kinnitatud julgeolekuprotokolli.

„Tema asukoht ei mõjuta kuidagi Tšetšeenia inimõiguste teema kajastamist,” teatas Novaja Gazeta.

21. jaanuaril teatas Vene meedia, et Tšetšeenia jõustruktuuride esindajad vahistasid Nižni Novgorodis jõudu kasutades Tšetšeenia ülemkohtu endise kohtuniku Saidi Jangulbajevi naise Zarema Musajeva. Teadete kohaselt diabeeti põdev naine viidi ülekuulamisele Tšetšeeniasse ja seejärel algatati tema vastu kriminaalasi võimuesindaja vastu vägivalla kasutamise paragrahvi alusel. 2. veebruaril otsustas Groznõi kohus Musajeva kaheks kuuks vahi alla jätta.

Tšetšeenia jõuametnikke kritiseerisid endise kohtuniku poeg, jurist Abubakar Jangulbajev ja Venemaa presidendi inimõiguste nõukogu liige Igor Kaljapin. Tšetšeenia juht Kadõrov teatas, et Tšetšeenia siseministeeriumi tegevus Nižni Novgorodis oli seaduslik, ja sarjas Jangulbajevite perekonda. Kadõrov väitis, et mõned selle perekonna liikmed kutsuvad üles terrorismile ja ekstremismile. Kaljapinit ja Milašinat nimetas Kadõrov terroristideks.

31. jaanuaril nõudis Novaja Gazeta Venemaa uurimiskomitee esimehelt Aleksandr Bastrõkinilt kriminaalasja alustamist Kadõrovi vastu viha ja vaenu õhutamise eest koos vägivallaga ähvardamisega.

1. veebruaril nimetas Kadõrov Instagramis telekanalit Dožd ja Novaja Gazetat, mis on tema konflikti Jangulbajevitega kajastanud, terroristide käsilasteks.